Kifutott a balatoni kompok főszezonja


2023.08.28 - Balatonica
szántód révkikötő 1970

Vasárnappal zárult a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 2023-as főidénye. Az utóbbi hetek igazi nyári időjárásának is köszönhetően a kompok és személyhajók szinte folyamatosan teljes kapacitással közlekedtek a Balatonon: az utasszám meghaladta a másfél milliót.




A BAHART kompok forgalma már augusztus harmadik hetében elérte az 1 millió főt, a személyhajók pedig több mint 500 ezer utast szállítottak ‒ meghaladva ezzel az előző évi forgalmukat. A vírushelyzet előtti időszakhoz, 2019-hez képest ebben az évben a kompokat összességében eddig 8%-kal választották többen, a személyhajókon pedig 6%-os az utasforgalom növekedése. Jelentősen nőtt a kerékpáros szállítások száma is: tavalyhoz képest a kompokon 8%-os bővülés mellett számuk meghaladja a 85 ezret, míg a személyhajókon eddig 21%-kal többen utaztak kerékpárral, mint tavaly ilyenkor.   

A vállalat életében továbbra is kiemelt szerepet látnak el a főidényben indított programhajók. A gyerekprogramokat kínáló varázshajókat eddig 6 ezer vendég vette igénybe, a bulihajókon pedig több mint 15 ezren szórakoztak. Az augusztus 20-ai hétvégén pedig a Balaton-parti tűzijátékokhoz igazítva plusz hajókat is indítottak. Az adatok szerint népszerűek a sétahajók is: a kikötők versenyében Siófok vezet, ahol mostanáig 24 ezer utas lépett fedélzetre. A „nyár fővárosát” Balatonfüred követi, közel 23 ezer utassal, míg Keszthelyről több mint 18 ezren indultak. A legnépszerűbbek pedig a naplemente sétahajók voltak.

A hétfőn kezdődő utóidényben közlekedő menetrendi hajók menetrendje folyamatosan frissül, azt már kiírták, hogy Szántód felől 6.40 – 21.20, míg Tihany felől 7.00 – 21.40 között járnak a kompok, 40 percenként váltva egymást.

 

Tihany 1973, Fortepan / Chuckyeager tumblr

 

Forrás: BAHART / hirbalaton, Fotó: Fortepan (Szántód 1970, UVATERV)

KAPCSOLÓDÓ

>> HÚSVÉTKOR INDUL A BALATONI HAJÓZÁSI SZEZON

>> BALATONI KOMPOK TÖRTÉNETE