Jubileumi fesztivál a királynék városában


2023.03.24 - Balatonica
gizella napok plakát

A 30. Gizella Napokat május 7-14. között rendezik Veszprémben. A fesztivál hétvégéjén több mint harminc fellépő váltja egymást a zenei színpadokon. Az ingyenes koncertek mellett lesznek művészeti és családi programok, street art foglalkozások, WAMP design vásár, plusz az egész várost megmozgató kosztümös felvonulás.




A veszprémi Gizella Napok a város ezeréves vallási hagyományát ápolják, miközben mostani korunk élményprogramjait kínálják ünnepül. Május 7. és 14. között egy teljes héten át több tucat belvárosi helyszínen számtalan ingyenes zenei, képzőművészeti, egyházművészeti, irodalmi és családi program szórakoztatja a résztvevőket. Ilyenkor a várnegyed és a belváros utcái reggeltől estig megtelnek élettel, és a beharangozó szerint minden utcasarkon egy új élmény bukkan fel.

 

 

A Gizella Napok Veszprémben mindig is a helyi alkotóközösségek bemutatkozásának fontos alkalma volt, ez 2023-ban sem lesz másképp. Veszprém 15 városrésze újonnan megálmodott szimbólumaikkal felöltöztetve vonulnak végig a városon, középiskolások álmodják meg István király és Gizella korának udvartartását és egy történelmi divatshow-val csatlakoznak a felvonuláshoz, az új életre hívott Erkel Ferenc Fúvószenekar pedig megmutatja a közösségi zenélés örömét.

Ugyanakkor az összművészeti fesztivál idén nemzetközi találkozások terepe is lesz. Vendégül látják Veszprém testvérvárosait: a németországi Passaut, a franciaországi Saumurt, a lengyelországi Tarnówot, és az észtországi Tartut. Elhívják ezen városok alkotóművészeit, hogy közös erővel teremtsék újra a kultúrák barátságán alapuló kreatív közösségeket.

 

Forrás és fotók: Gizella Napok Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> NÉGY GRAMMY-DÍJAS ÉRKEZIK VESZPRÉMBE

>> ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG: KÓRUSOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK!