Jótékonysági akció: lezárult a Privát Veszprém


2024.03.19 - Balatonica
két kéz papír szívecske

A Privát Veszprém programsorozatnak köszönhetően a város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált. A "legveszprémibbnek" bélyegzett projekt adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget.




Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat. Fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről.

A Privát Veszprém rendezvénysorozat megmozgatta az egész várost. A veszprémi családok által elhozott és a városnak ajándékozott fotók, illetve történetek nélkül nem állhatott volna össze az a projekt, amelyben harmonikusan illeszkedtek egymáshoz az elmúlt századokat megidéző kirakat-installációk, nagy történelmi személyiségek 3D-szobrai, a mesélő buszmegállók azzal a fotó- és történetgyűjteménnyel, mellyel Veszprém lakossága ajándékozta meg saját városát.

 

 

A Lakatlan Kirakatok nem kiállítóterek, mégis, tárlatvezetés nélkül is számtalan járókelő tekintetét vonzották az üveg mögött megsárgult fotókon megbúvó életutak és korszakok. Az időszaki köztéri szoborinstallációk öt kivételes veszprémi személyre emlékeztetnek, akik mind-mind hozzájárultak a város történelméhez, fejlődéséhez és hírnevéhez. Az életnagyságú, háromdimenziós nyomtatással készült szobrok szintén nem egy hagyományos értelemben vett kiállítótérben, hanem Veszprém utcáin kaptak helyet, alakjaik megformálásához pedig ma élő emberek álltak modellt. A levéltári fotókat és a város lakóinak saját fényképeit bemutató Mesélő Megállók a lehető legtermészetesebb módon váltak részévé a 21. századi hétköznapi forgatagnak. A buszmegállókban elhelyezett fotóinstallációkon megidézett városi hétköznapok és ünnepek nem csupán a kiállítás helyének köszönhették újszerűségüket, hanem a kapcsolódó séták közvetlenségének is. A fotókollekció szabadtéri kiállításként még mindig megtekinthető az ActiCityben.

A Privát Veszprém program zárásaként a szervezők adomány-csomagokat adtak át a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetőjének. Maga az adomány azoknak a veszprémieknek köszönhető, akik a tavaly novemberben kiadott – veszprémi családok történetét feldolgozó – album kézhezvételekor pénzbeli felajánlást tettek. A csomagokat az intézmény juttatja el a nélkülözésben élő veszprémi családokhoz. A jótékonysági akció a Foton Audiovizuális Centrumban, a Vár utca 17-ben addig folytatódik, amíg kapható a hamar népszerűvé vált veszprémi családtörténeti kötetből.

 

Forrás: veszprembalaton2023.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HELIKONI TEHETSÉGKUTATÓ HÚSZ KATEGÓRIÁBAN

>> TE IS RÉSZESE VOLTÁL! – EMLÉKEK AZ EKF ÉVBŐL