Jogosítvány vagy ingyenbérlet? Ez itt a kérdés!


2023.09.27 - Balatonica
emberek utaznak buszon

Németország egyes régióiban teljesen ingyen megkaphatod a havibérletedet, egyetlen kikötéssel: cserébe be kell szolgáltatnod az érvényes jogosítványodat. A környezet és a pénztárcád is jól jár, azonban nem vezetheted többé az autódat. Ti mit választanátok?




Németországban idén májusban vezették be a 49 eurós Deutschlandticket (D-ticket) jegyet, amely adott hónapban minden tömegközlekedési járműre érvényes országszerte. A tavaly nyáron kipróbált 9 eurós jegy kibővített és véglegesített változatáról beszélünk. Akkor három hónap alatt mintegy 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítottak meg a német bérletesek. 

Nemrég napvilágot látott egy újabb kezdeményezés, amellyel a közlekedés környezeti hatásának további csökkentésére tesznek kísérlet, egyelőre csak néhány németországi régióban (pl. Lübeck, Dortmund, Bonn vonzáskörében). Eszerint mindazok, akik nevezett városok közlekedési hatóságánál leadják érvényes jogosítványukat (magyarán garantálják, hogy abbahagyják az autóvezetést), jutalmul megkapják a havibérletet ingyen. Eleinte csak a nyugdíjasokra vonatkozott az ajánlat, de a nagy érdeklődés miatt az összes korosztályra kiterjesztették a jogosultságot.

A következő egy-két év rmajd remélhetőleg megadja a válaszokat számos felmerülő kérdésünkre. Mi lesz a használaton kívüli autókkal? Lehet-e visszakozni, ha valaki meggondolná magát? Nem lesz-e túlzsúfolt a tömegközlekedés? Ki fogja finanszírozni a kiesett üzemanyag-bevételt? Boldogabbak leszünk-e ettől az átállástól? Mindenesetre kövessük a németországi közlekedési híreket!

 

Forrás: infostart / naphíre, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGYETLEN TETKÓÉRT ÉVES OSZTRÁK BÉRLET JÁR

>> ALKATRÉSZEKBŐL ÚJ SZOBROT AVATTAK A DÖRGICSEI AUTÓGYŰJTEMÉNYBEN