Interaktív jazz és szurkolás a MűvészVölgy Kúria átadóján


2023.05.08 - Balatonica
kézben trombita

Május 11-én egész napos, ingyenes programsorozattal adják át a kapolcsi MűvészVölgy Kúria új épületét. A megnyitó ünnepség egyik fénypontjának a Modern Art Orchestra interaktív jazzkoncertje ígérkezik. A kulturális feltöltődés mellett a BalatonBIKE365 biciklis szolgáltatónak köszönhetően a testünket is átmozgathatjuk.




A Kultúra: helyben! Pajta Program a helyi kulturális intézmények, civil szervezetek kezdeményező, a kulturális kapacitásokat érdemben fejleszteni képes törekvéseit támogatja, előtérbe helyezve a személyesség és a személyes kapcsolódások jelentőségét. A program égisze alatt bővült a MűvészVölgy Kúria Kapolcson, ahol a vadonatúj épületbe a BalatonBike365 biciklis szolgáltató költözik be. Így mostantól a biciklizés szerelmesei egy jól felszerelt csomópontból, egyszerűbben fedezhetik fel a Dél-Bakonyt és a Balaton-felvidéket. Az új kerékpáros központban kölcsönző, vezetett túrák és biciklis információközpont is segíti a tekerni vágyókat. 

Az egész napos épületavató rendezvényen lesznek koncertek, vezetett e-bike élménytúra és szurkolói pont a Tour de Hongrie versenyzőinek. Utóbbi egy profi országúti kerékpárverseny, amelynek a nemzetközi mezőnye május 10-én Szentgotthárdon rajtol, öt nap alatt 879 kilométert tesz meg, és a második nap halad át a Balaton-felvidéken, így lehetséges élőben is szurkolni nekik Kapolcsról.

 

 

A Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra két különlegessel koncerttel is készül aznapra. Egyrészt délután a zenekar kisformációs felállása mutat be egy ismeretterjesztő, interaktív programot, amely a jazz muzsika legendás alakjain keresztül mutatja be a jazz történetiségét. A műsor a klasszikus zene és a jazz muzsika határait feszegetve világít rá a műfajok közötti hasonlóságokra, párhuzamokra, vagy éppen különbözőségekre. A főként klasszikus jazz darabokból és azok átdolgozásaiból álló program a zene egyetemességét hangsúlyozza közérthetően és sok játékkal. Ezek után, kora este a kapolcsi katolikus templomba adnak elő a zene és a hit kapcsolatát ábrázoló darabokat. A különleges, szakrális helyszínekre tervezett koncerten nem mindennapi feldolgozásban hallhat a közönség jól ismert egyházzenei kompozíciókat, és olyan kortárs darabokat is, amelyek szakrális művek ihletésére íródtak. Így például Georg Friedrich Händel zenéje mellett a MAO tagjainak darabjai is elhangzanak majd.

A megnyitón ott lesz még az Anima Sound System zenekarból ismert Prieger Zsolt is, aki egy rendhagyó irodalmi esttel készül erre az alkalomra.

 

Forrás: Pajta Pogram, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ŐK MÁR BIZTOSAN OTT LESZNEK KAPOLCSON

>> KESZTHELY A KERÉKPÁROSOK ÚJ MEKKÁJA