Felemelő gondolatok a flow életérzésről


2023.09.29 - Balatonica
barátok ölelkeznek láncban felvonó hegy tenger

A Google mai nyitóoldala a magyar-amerikai pszichológusról, Csíkszentmihályi Mihályról emlékezik meg, aki többek között a kreativitásról, a tehetséges gyerekekről és a futás öröméről írt világhírű könyveket, de természetesen mindenki a FLOW-állapot kutatójaként ismeri leginkább. Számunkra kedvenc gondolatait osztjuk meg veletek.




Csíkszentmihályi Mihály a pozitív pszichológia nemzetközileg elismert képviselője volt. 1934. szeptember 29-én született Fiuméban, élete végéig beszélt magyarul. A szakmai munkássága azonban az angol nyelvhez (és amerikai egyetemekhez) köthető, így az idézetei is fordításokban olvashatók. Az 1970-es években ő írta le a FLOW-élmény (magyarul áramlás) koncepcióját. Az elmélet szerint akkor kerülünk a flow állapotába, amikor olyannyira elmerülünk egy tevékenységben, hogy elveszítjük az idő érzetét, azaz kikapcsolunk a külvilágból. Csíkszentmihályi kutatásai szerint az áramlás-állapot hozzájárulhat a boldogság megéléséhez és a teljesítőképesség növekedéséhez. Ma lenne 89 éves.

 

Forrás: Wikipedia / Ehirsh

 

Sokan azt gondolják, hogy boldogabbak olyankor, amikor pihennek vagy relaxálnak. Ehhez képest nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy a legnagyobb boldogságot akkor élik át, ha elmerülnek egy tevékenységben, vagy teljesen elköteleződnek amellett, hogy megküzdjenek egy kihívással.

Az elmúlt néhány évszázadban a gazdasági racionalitás sikerességének köszönhetően készpénznek vesszük, hogy minden emberi erőfeszítés csak és kizárólag dollárban és centekben mérhető. Az élet kizárólag pénzügyi szempontú megközelítése azonban mélyen irracionális: a lényeg az élmények minősége és összetettsége.
Az iskola a legtöbbször képtelen megtanítani, mennyire izgalmas, milyen igézően szép lehet a tudomány vagy a matematika; megmerevedett irodalmat vagy történelmet tanítanak, a felfedezés izgalmát semmibe véve.

Az ember gondolkodó lény, és a gondolatai beszéd formájában öltenek testet. Mindenkiben lakik egy belső narrátor, aki folyamatosan kommentál: képes ezt pozitív, felemelő módon tenni, de ugyanúgy lehet lehúzó, pesszimista is. Vegyük tudomásul, ha magunkra irányuló negatív gondolatok fogalmazódnak meg bennünk, de ne mondjuk ki azokat hangosan. Inkább próbáljuk őket pozitív gondolatokká alakítani.

Az egyénnek, hogy képes legyen felülemelkedni hétköznapi aggodalmain és félelmein, függetlenné kell válnia társadalmi környezetétől legalább olyan mértékig, hogy ne kizárólag ennek a környezetnek a jutalmai és büntetései irányítsák az életét. Hogy ilyen autonómiára tehessen szert, meg kell tanulnia, hogyan jutalmazza meg saját magát; ki kell fejlesztenie magában azt a képességet, hogy a külső körülményektől függetlenül élvezetet találjon valamiben és célokat tűzzön ki maga elé. Ez a feladat könnyebb is, nehezebb is, mint amilyennek első hallásra gondolnánk.

 

Forrás: Wikiquotes, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MA SUDOKUT JÁTSZIK A VILÁG

>> MATEK AZ UTCÁN, MATEK A TÉVÉBEN