Ma Sudokut játszik a világ


2023.09.09 - Balatonica
sudoku wc-papír

A sudoku (szúdoku) egy világszerte népszerű logikai játék, amelyben adott szabályokat követve számjegyeket kell elhelyezni egy táblázatban. A játék neve japán eredetű, de maga a játék nem Japánból származik. A sudoku világnapján épp ideje megtanulni, miből nőtt ki a mostanra az egész világot lázba hozó passzió.




A közhiedelemmel ellentétben a sudoku nem ősi elfoglaltság Ázsia valamely fejlettebb régiójából. A játék kezdetleges verzióját egy svájci matematikus, Leonhard Euler vázolta fel 1783-ban: ő még a számok mellett szimbólumokat is használt, viszont nem rendezte 9x9 négyzetrácsba őket. 

A játék mai formáját tulajdonképpen csak 1979-ben nyerte el, amikor is Howard Garns rejtvénykészítő az amerikai Indiana államból benyújtotta az ötletet egy helyi rejtvényújsághoz (Dell Pencil Puzzles and Word Games). Az embereket első ránézésre nem mozgatta meg a játék, évekig alig érkezett rá megfejtés. Majd 1984-ben valahogy eljutott Japánba is Garns találmánya, amit ő eredetileg Number Place néven indított útjára, és a japánok azonnal beleszerettek, ugyanis az ő írásmódjukkal igencsak nehézkes a hagyományos rejtvényeket töltögetni, ám ez a számalapú logikai játék épp tökéletesnek bizonyult számukra; gyorsan át is nevezték sudokura, ami japánul nagyjából összefoglalja a számrendezgető játékszabályokat.

A játék úgy talált vissza nyugatra, hogy egy új-zélandi bíró, Wayne Gould a Távol-Keleten utazgatott, onnan hazavitte az általa rajongva bújt rejtvénykönyveket, köztük a sudokut, és a rá következő években (1990-es évek vége) számítógépes programot írt rájuk, amivel könnyen hozzáférhetővé tette őket szerte a világban.

A világsikert onnan datáljuk, amikor Gould felesége eladta a szabványt a London Times-nak, ahonnan a világ összes vezető újságja és magazinja átvette, és azóta tulajdonképpen töretlen népszerűséggel publikálják nyugati és keleti kiadványokban egyaránt, milliókat "fertőzve meg" a játék iránti szenvedéllyel. Ha még nem próbáltátok, kezdjétek el itt!

 

Forrás: daysoftheyear, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> MIBŐL LETT A TŰZIJÁTÉK?

>> VÉGTELEN EGYÜTTLÉT: 1X1 FESZTIVÁL A VESZPRÉMI ACTICITY-BEN