Így hódít itthon a sauvignon blanc


2023.09.21 - Balatonica
egy üveg sauvignon blanc

Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.
Még soha nem volt annyira népszerű a sauvignon blanc, mint most. Lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne foglalkoznának ezzel a szőlőfajtával. Ez egy izgalmas fajta, mert készülhet belőle friss, illatos, gyümölcsös, valamint nagyon karakteres, testesebb fehérbor is" – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyéből származik, ám egész világot meghódító útjára Új-Zélandról indult, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették, azóta pedig már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t. Ma már gyakorlatilag az összes nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, Franciaország és Új-Zéland mellett többek között Chilében, a Dél-afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban, például a kaliforniai Napa-völgyben is, sőt Magyarországon is kedvelt fajta, legalább ezer hektáron termesztik.

Franciaországban nagyon mély, telt, érlelt, az egres és a csalán illatát idéző sauvignon blanc-okat lehet kóstolni. Új-Zélandon más stílust képviselnek, ott a könnyű, gyümölcsös sauvignon blanc hódít" – mondja a fajtáról Benesch Antal, aki az egyetem elvégzése után hónapokat töltött Új-Zélandon, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Hozzáteszi: az „óvilági" és az „újvilági" sauvignon blanc más-más technológiával készül, a Loire-völgyben például jellemzően fahordókban érlelődik a bor, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak.

A pincészet Mandorla Sauvignon Blanc-jában a franciaországi és az új-zélandi stílust ötvözik. A szőlőt két különböző érési fázisban szüretelik – a korai szürettel az „újvilági" ízeket mutatják meg, a második szüret során pedig a már teljesen beérett, mély, intenzív ízű szőlőt szedik le, majd többféle technológiát használnak az érlelésnél és az erjesztésnél is.

A Veszprémi Érseki Pincészet jelenleg a Káli-medencében található Mindszentkállán termeszt sauvignon blanc-t, de 2024-ben további két hektárt telepítenek, majd 2025-ben a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó, felsőörsi birtokukon is elkezdenek foglalkozni a sauvignon blanc-nal. „Ez a szőlőfajta jól tud alkalmazkodni az itthoni klímához, jól érzi magát a Balatonnál. Bár világszinten emelkedik a hőmérséklet, a balatoni klíma még mindig kedvező."

 

 

A Veszprémi Érseki Pincészet mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borokat a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve készítik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet Benesch Antal vezeti főborászként.

 

Forrás és fotók: Veszprémi Érseki Pincészet

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT REJT A CUVÉE A BORCÍMKÉN?

>> APJA FIA: AZ ÉV BORTERMELŐJE