Hírességek, akik nyilvánosan vállalták súlyos betegségüket


2024.02.23 - Balatonica
sárga gyógyszerek

Az egész világot körbejárta a hír február elején, hogy III. Károly brit királyt rákkal diagnosztizálták. Az igazán megdöbbentő ebben az volt, hogy nem a bulvársajtó szivárogtatta ki a hírt, hanem a király maga jelentette be azt. Listába szedtük azon bátor hírességeket, akik úgyszintén nyíltan beszélnek ritka vagy súlyos betegségeikről.




Bruce Willis

A 68 éves amerikai színész nevében valójában családja nyilatkozik, ugyanis a nyilvánosságra hozott afáziás állapot éppen a kommunikációs képességekben okoz zavart. Erről az állapotról a magyarok is pontos képet kaptak az agyvérzést túlélt Kulka János szerepléseinek hála. Bruce Willisnél azonban nem agyvérzés okozta a beszédromlást, hanem a demencia egy különösen súlyos formája, a frontotemporális demencia, ami a homlok- és halántéklebeny szövetének fokozatos pusztulásával jár. Az ilyen betegeknél a kommunikációs zavarokhoz mind súlyosabb mozgási panaszok is társulnak, míg végül az evés és a nyelés is nehezítetté válik. 

 

Céline Dion

Az 55 éves kanadai énekesnő kénytelen volt lemondani tavalyi turnéját, amikor kiderült, hogy stiff-person-szindrómával küzd. Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amire jellemző az izommerevség, az ingerekre, például hangokra és fényre való fokozott érzékenység, valamint az érzelmi stressz, amely izomgörcsöket okozhat. Idővel az ebben az állapotban szenvedő embereknél "görnyedt testtartás" alakulhat ki, a legsúlyosabb esetekben a görcsök akár csonttörést is okozhatnak. Kifejezetten ritka betegségről beszélünk, amit mindennapos fizikoterápiával lehet valamennyire elviselhetővé tenni. 

 

Justin Bieber

A 30-at idén betöltő kanadai popsztár úgyszintén lemondta a tavalyi koncerturnét, amikor is a fél arca lebénult, amit közösségi videókban demonstrált is a rajongóinak. Mint kiderült, Ramsay-Hunt szindrómában szenved, ami többnyire fokozott fülfájással, a hallójáratban herpeszes hólyagokkal és az azonos oldali arcideg bénulásával jár. Azért alakulhat ki, mert a bárányhimlőből, illetve övsömörből való felépülés után a fertőzést okozó vírus továbbra is a szervezetben marad, az immunrendszer gyengülésekor pedig aktivizálódhat. A vírusos betegségből szerencsére fel lehet gyógyulni és a híresztelések szerint a fiatal énekes is egyre jobban érzi magát. 

 

Venus Wiilliams 

A sokszoros bajnok teniszlegenda Venus Williams még a sikerei csúcsán jelentette be, hogy Sjögren-szindrómát azonosítottak be nála. Ez egy autoimmun betegség, azaz a szervezet védekező rendszere a saját sejtjeit támadja, mintha idegenek volnának. Általában a nőket sújtja, és a változókor táján jelentkezik. Változó intenzitású szem- és szájszárazsággal, sokízületi gyulladással és enerváltsággal jár, idővel súlyosebb szövődményei lehetnek. Az autoimmun válaszok megelőzése és gyógyítása gyerekcipőben jár, leginkább kísérleti jellegű. Az egykori sportoló a betegség nagykövetévé vált. 

 

Michael Douglas

A 79 éves amerikai színész esete eléggé egyedi, amennyiben ő eleinte ferdített a rákos megbetegedésével kapcsolatban, és csak évekkel később pontosított. Az eredeti közlemények szerint 4-es stádiumú torokrákkal kezelték (egyébként sikeresen), és jóval a gyógyulása után merte bevallani egy interjúban, hogy a nyelve tövében találták meg a rákos daganatot, amit az orális szex során benyelt HPV-fertőzés okozott. Az utólagos korrigálásnak nagy jelentősége van, ugyanis az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékának kialakulásáért a szexuális úton terjedő betegség felel. A HPV-fertőzést gyorstesztek is kimutatják; aktív szexuális életet élőknek érdemes rendszeres szűrésre járniuk. 

 

Selena Gomez

A 31 éves mexikói-amerikai énekesnő és színésznő a szisztémás lupusznak nevezett krónikus autoimmun betegség miatt szorul állandó kezelésre. Az általános tünetekhez (láz, hasmenés, gyengeség) mindig a betegség aktív szakaszában megtámadott szervekhez köthető tünetek társulnak. Vannak ugyanis tűnetmentes időszakok, amik akár évekig is eltarthatnak, és van úgy, hogy fellángol a betegség, amikor a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. A popsztárnak emiatt már egy veseátültetésen is át kellett esnie. A gyógyszerezés miatt a súlya sokat ingadozik, és egyéb mellékhatásoktól is szenved (pl. remegés), de a kitartása példamutató és a sorstársainak rengeteg erőt sugároz. Talán kevesen tudják, hogyToni Braxton énekesnő is ugyanezzel a betegséggel küzd 15 éve. 

 

Arnold Schwarzenegger

Az osztrák származású testépítő, akciósztár és politikus régóta nyíltan beszél Veleszületett Szívfejlődési Rendellenességéről, amivel felnőttként háromszor is operálták, legutóbb 2020-ban kapott új aortabillentyűt. A rendellenességre főleg csecsemőkorban kell odafigyelni, amikor a különböző fertőzések kockázata magas. A későbbiekben is okozhat fáradékonyságot, erős izzadást, nehézlégzést, szapora szívverést. A 77 éves világsztár aorta szűkületét eddig sikerrel kezelte a modern orvostudomány. 

 

Az utóbbi években egyre több híresség áll ki a nyilvánosság elé, hogy elmesélje, hogyan küzd meg a betegségével, mik a tünetek, a kezelési módok, a gyógyulási esélyek, a megelőzés formái. A cukorbetegségről saját történetén keresztül szokott üzenni Tom Hanks, Halle Berry, Nick Jonas, Salma Hayek, Larry King és mások. A központi idegrendszert érintő szklerózis multiplexről Christina Applegate és Selma Blair színésznők szoktak nyilatkozni és posztolni. A Parkinson-kór nagykövetévé a színész Michael J. Fox vált, de Muhammad Ali bokszolóról és Neil Diamond zenészről is lehet tudni az érintettséget. A Hashimoto-kór és más pajzsmirigy betegségek olyan hírességeket sújtanak, mint Oprah Winfrey, Hillary Clinton és Kelly Clarkson. Az endometriózis nevezetű hormonális rendellenességről egyre több nő, köztük Lena Dunham, Amy Schumer, Emma Roberts, Daisy Ridley vagy Mandy Moore beszélnek őszintén. A függőségek, a mentális és pszichés betegségek is mindjobban megvilágított jelenségekként szerepelnek a sztárinterjúkban. A mifelénk sokszor sajnos még mindig tabusított betegségek kibeszélésére egyre több hazai portál is vállalkozik, ezek közül ajánljuk a Telex Rákeltérítő beszélgetés-sorozatát. A Balatonicának pedig CHRISS RONSON nyilatkozott a rákkal vívott csatájáról.

 

Forrás: CBS / USA // hazipatika.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KÉT ÚJ BALATONI GYÓGYFÜRDŐT AVATTAK

>> A BALATON TÖRTÉNETÉNEK 3 LEGNEVESEBB FÜRDŐORVOSA