Hibrid szőlőfajtával indul a szüret a Dél-Balatonon
2025.07.30 - Balatonica

A Dél-Balatonon is megkezdődött a szüret: az idei borászati szezon első szőlőfürtjeit Ordacsehiben szedték le, ahol a korai érésű Csabagyöngyét kezdte betakarítani a Varga Pincészet – számolt be róla a pincészet pincevezetője, Takács György. A hibrid szőlőfajtából készülő üde, félszáraz bor várhatóan már szeptember elején a boltok polcaira kerül.
A Csabagyöngye úgynevezett „nulla érlelésű” bor, vagyis közvetlenül a szüret után, minél hamarabb palackozzák, hogy megőrizzék frissességét és gyümölcsös karakterét. Idén mintegy 30 ezer kilogrammot vásárolnak ebből a szőlőfajtából, amelyből 30 ezer palack készül majd a pincészet badacsonyörsi központjában. A szüret időpontja a Varga Pincészet történetének harmadik legkorábbi kezdése, a termés mennyisége és minősége pedig kifejezetten ígéretes – tette hozzá Takács. Bár a vegetációs időszak kedvezően indult, a júniusi csapadékhiány hatással volt az ültetvényekre – főként a késői érésű fajtáknál lehet ezt érezni. Az elmúlt napokban viszont csapadékosabbra fordult az időjárás, ami kifejezetten jót tett a szőlőnek, és a hűvösebb éjszakák is kedvezően hatnak az aromák fejlődésére. A pincevezető szerint így a 2025-ös évjárat az előzőnél ígéretesebb lehet, különösen aroma- és ízvilágát tekintve.
A Varga Pincészet jelenleg 159 főt foglalkoztat, és összesen 146 hektáron gazdálkodik, ebből 106 hektár a Balaton környékén, 40 hektár pedig az Egri borvidéken található. Évente 40 különféle szőlőfajtát dolgoznak fel két telephelyükön, a termés évjárattól függően 150–200 ezer mázsát tesz ki. Ennek eredményeként évente körülbelül 13 millió palack bort forgalmaznak, amelyeknek 95 százaléka belföldi fogyasztókhoz jut el. Legnagyobb exportpiacuk Szlovákia. A jövőbe tekintve fejlesztéseken is dolgoznak: új palackozó berendezések, bálázók, borászati gépek, egy új raktár és egy napelempark is szerepel a tervek között. A szükséges forrásokra már pályáztak, az elbírálás jelenleg is zajlik.
A borpiaci trendek is változnak: a Varga Pincészet szerint a vörösbor népszerűsége visszaesett, a rozé iránti kereslet is csökken, miközben egyre többen keresik a friss, gyümölcsös, reduktív fehérborokat – éppen olyat, mint amilyen a szezonindító Csabagyöngye.
Forrás: MTI / hirbalaton, Fotó: pixabay
KAPCSOLÓDÓ
>> Jön a 33. Zalai Borcégér Keszthelyen
>> Bödönhajó, vejsze, terítsfa: a balatoni halászat tovatűnt kellékei