Használd ki a kutyád rejtett képességét!


2022.10.07 - Balatonica
fekete és fehér kutya

Mi mindent tudunk a kutyákról? Tudjuk, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. Hogy kutyából nem lesz szalonna. Hogy jön még kutyára dér. Hogy egyik kutya, másik eb. És hogy ebcsont beforr. De vajon azt is tudjuk, hogy a kutya kiszagolja az érzelmi állapotunkat és a stresszt? Lássuk, mire megyünk vele!




Kutyatartók régóta megfigyelték, hogy a házi kedvencek idővel felveszik a gazdi jó és rossz szokásait, viselkedésmódját, mentalitását - különösen, ha közös fedél alatt laknak. Konkrét példa, hogy a kiabálós, veszekedős családok kutyái rendszerint többet ugatnak, vagy hogy együtt lustálkodó ember és kutyája jellemzően egyszerre híznak el. Ugyanez történik a többi érzelemmel is: a kutya szó szerint magába szívja az emberi lakótársak félelmeit, örömét, bánatát. A Queen's University Belfast és a Newcastle Egyetem közös kutatása azt derítette ki, hogy a kutya lényegében kiszagolja ezeket hangulatokat, ugyanis az érzelmi állapotoknak szaguk van. Azt egy ideje tudni lehetett, hogy a közelgő rosszullétekre, lebetegedésekre a környezetünkben élő kutyák viselkedéséből következtetni lehet, arra viszont eddig nem volt bizonyíték, hogy a mentális hogylétre és pszichológiai állapotváltozásra is kiterjed az érzékelésük. 

A tesztelést emberi lehelet- és izzadtságminták segítségével végezték. A vizsgálatban szereplő kutyáknak nyugodt és stresszes állapotban vett mintákat mutogattak külön-külön, figyelve a reakciók közti esetleges változásokat. Az eredmények magukért beszéltek. 94 százalékos biztonsággal jelezték, ha a nyugalmitól eltérő hangulatot közvetített a minta. Ez a felfedezés attól rendkívüli, mert ezek szerint a kutyák olyan információkat is játszva kiolvasnak a környezetükben zajló történésekből, amelyek szemmel egyáltalán nem láthatóak, de még talán nem is tudatosulnak az emberekben. Magyarán egy kutya jó eséllyel hamarabb tudja, hogy stresszelünk, mint mi magunk. Ahhoz azonban, hogy ezt vissza is tudja jelezni felénk, kölcsönös figyelemre és mindkét fél számára értelmezhető nyelvi kódokra van szükség. 

Külön terápiás céllal kiképzett kutyák eddig is dolgoztak traumát átélt emberek mellett, segítvén megnyugtatni őket vagy előre jelezvén, ha például epilepsziás rohamuk közeledett. A reptereken veszélyhelyzetben a félelemérzetre szakosodott terrorelhárító kutyákkal járőröznek. A jelenség tehát közismert volt egyes szakmákban, de tudományos bizonyítást soha nem nyert korábban, és nem is terjedt ki a hétköznapokban velünk élő kutyákra. Az nyilván nem újdonság, hogy két kutya egymást körbeszaglászva megtudja a másik életkorát és nemét, de még egészségügyi állapotáról és szexuális hajlandóságáról is képet kap. A legújabb kutatások arra világítanak rá, hogy ugyanezt a szagalapú röntgenezést a kutya az emberrel szemben is elvégzi és feldolgozza a beérkező adatokat. Most az emberen a sor, hogy kitalálja, a jövőben mit akar kezdeni az ingyen kapott visszajelzéssel.

 

 

Forrás: Salon, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIÉRT RAGÁLYOS A NEVETÉS?

>> 3 PRÍMA MOBILAPP, AHOL INGYEN MEDITÁLHATUNK