Miért ragályos a nevetés?


2022.10.04 - Balatonica
nevető gyerek kapucniban

A nevetéstől testi-lelki felfrissülést kapunk. Elég, ha egy emberből felszakad a kacaj, a környezete garantáltan becsatlakozik. Receptre kellene felírni, annyira jótékony hatással van ránk. Szerencsére könnyebb elkapni, mint az influenzát, és még ki is gyógyít belőle.




A sírás után a nevetés a második közlési mód, amit a babák elsajátítanak. Míg az első megy magától is, a másodikat valamelyest tanulni kell. Ismerős lehet a családi kép, amikor a felnőttek a kisded fölé hajolva gügyögnek vigyorogva, míg a baba gyanakvó komolysággal tekint rájuk vissza. Ellenben nincs olyan szülő, akinek ne ragyogna fel az arca, amikor a gyerkőc nevetgélni kezd valamin. Ha sokszor ismétlődik, a baba megtanulja, beprogramozza magának, hogy nevetésre nevetés a felelet, és idővel automatikusan ezt a reakciót váltja ki a szervezete. Valójában látnunk sem kell a másik illetőt, vizsgálatok kimutatták, hogy a felcsendülő nevetés hangjára készenlétbe állnak az arcizmaink, és pillanatokon belül nevethetnékünk lesz. Ugyanez a tükörreakció indul be ásításkor és sok más alapvető emberi megnyilvánulásnál, ami érzelmet vagy idegállapotot közvetít. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy valamely ismerősünk sosem nevet a környezetével együtt, ott felmerülhet, hogy ezek a kezdeti, formatív pillanatok szülő és gyerek között kimaradtak vagy átíródtak valamiért. Az alábbi videón tesztelhetjük, mennyire vagyunk vevők mások jókedvére.

Jobban járunk, ha hagyjuk átragasztani magunkra a nevetési ingert. A nevetés ugyanis a lehető legtermészetesebb gyógyszer betegségek és stressz ellen. Lényegében egyfajta légzőgyakorlat, amely endorfinokat szabadít fel a szervezetünkben. Az endorfin boldogsághormon hatása akár 12 órán át is tarthat, ami meglehetősen kimagasló hatékonyságú fájdalomcsillapítás. A nevetés annyira ősi inger, hogy már egyes majmoknál kialakult: a csimpánzok, a gorillák és az orángutánok mind képesek nevetni a maguk módján. Mielőtt megjelentek a beszélt nyelvek, a nevetés volt az egyik alapvető kommunikációs eszköz, amellyel kapcsolódni lehetett a közösségben. Eredeti funkciója a mai napig működőképes: társas interakcióra, játékra, összekacsintásra hív. Ily módon duplán gyógyít. A tanulság tehát, hogy birtokunkban van egy evolúciós csodafegyver, a legújabb tech fejlesztéseknél is bizonyítottabb ősi eszköz. Csak jusson eszünkbe rendszeresen használni a mindennapokban :D

 

Forrás: BBC World Service, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY GYŐZD LE A NYARALÁS UTÁNI MUNKAHELYI DEPRESSZIÓT

>> A BOLDOGABB MÉH FINOMABB MÉZET AD?