Három mozibemutató egzotikus tájakról


2024.04.16 - Balatonica
kamera úton

Ugyan még nincs nyári szünet, az elmúlt napokban már érezni lehetett a nyári meleget. Ilyenkor nem csoda, ha egzotikus, messzi tájak felé vágyakozunk. A következő hetek tengerentúli mozibemutató közül válogattunk, hogy legalább a nagyvásznon bejárjuk a világot.




ELSZÁRADT FÜVEKRŐL

bemutató: április 18.

Nuri Bilge Ceylan legújabb, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Az Elszáradt füvekről Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.

 

Spy x Family Code: White

bemutató: április 25.

Kelet és Nyugat folyamatos harcban áll. Még jó, hogy vannak vakmerő emberek, akik vigyáznak ránk. Még ha nem is tudnak egymásról. A rendkívül népszerű sorozat alaphelyzetét kibontó vadonatúj, különálló történetben minden benne van, ami az eredeti mangát és animét népszerűvé tette: kaland, akció, humor, ötletek és különleges szereplők! Loid és Yor tökéletes házaspár, példaszerű család, akik együtt nevelik kislányukat. Nem sejtik, hogy az egyikük szuperkém, a másik orgyilkos. És egy fontos (a szupernél is szupertitkosabb ügyben) úgy kell tenniük, mintha családi nyaralásra mennének, egy téli üdülőhelyre. A kislány, Anja nagyon jól érzi magát. Annyira, hogy véletlenül lenyel egy csokiba rejtett mikrofilmet – és attól kezdve több világrend összes hőse és gonosza őt üldözi. A szülei pedig megpróbálják megmenteni: először csak a mikrofilmet, azután, ahogy felfedezik, hogy milyen jó triót alkotnak, a közös családi örömöket is.

 

A BOLDOGSÁG ÜGYNÖKE

bemutató: május 2.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom boldogság indexét. A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

 

Forrás: port.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 FESZTIVÁLKEDVENC FILM, AMIT SOHA NEM MUTATTAK BE NÁLUNK

>> 3 OSCAR-JELÖLT FILM, AMIT A BALATONI MOZIKBAN LÁTHATTOK