Víz világnapi geotúra Monostorapátiban


2024.03.12 - Balatonica
víztározó légi felvétel

A Malmok Völgye geotúra sorozat legújabb helyszíne a Monostorapáti víztározó különleges világa, amelyre a Hegyesd egyedülálló panorámát kínáló csúcsáról tekinthet vissza, aki részt vesz a programon a víz világnapjához közeli vasárnap, március 24-én.




A Monostorapátiból a Hegyesd csúcsára vezető tókerülő túra gyönyörű kilátópontokat és különleges, ritkaság számba menő látványosságokat tartogat. A Monostorapáti víztározó az Eger-víz mesterséges visszaduzzasztásával született, megőrzője a múlt emlékeinek, egykori generációk reményeit jelentő malmok, római villák temetője. Lesz lehetőség a víztükörből kiemelkedő történelemkönyv tárgyi emlékeire egy római kori sírokat őrző dombról letekinteni.

Hegyesd csúcsának meghódításához egy fantasztikus kék-fehér világban vehettek lendületet. Az egykori dolomit külfejtés gödrét birtokába vette a karsztvíz, és egy valószinűtlenül egzotikus mediterrán világot teremtett egy meredek, végvárral megkoronázott egykori vulkán lábánál. A kilátás, ami a hegy tetejéről elénk tárul, leírhatatlan. A talpalatnyi hegytetőről megízlelhető az az érzés, amit talán egy réti sas érezhet ég és föld között függetlenül és szabadon.
A visszafelé vezető úton egy hangulatos séta segít birtokba venni a gyönyörű kilátást.

 

 

A MALMOK VÖLGYE projekt célja, hogy a helyi kulturális és természeti értékekre, a Művészetek Völgye helyi és virtuális közösségeire építő, a fenntartható fejlődést hangsúlyozó és a hagyományait innovatív eszközökkel megújító turisztikai attrakció jöjjön létre, ami egész évben tud látogatókat vonzani a térségben.

 

Forrás: malmokvolgye.hu, Fotó: Lechner Ödön Tudásközpont

KAPCSOLÓDÓ

>> IDŐUTAZÁS ÉS FELTÖLTŐDÉS A BALATONCSICSÓI GEOTÚRÁN

>> ISMÉT GEOTÚRA INDUL A CSOBÁNCI VÁRHOZ ÉS KŐTENGERHEZ