Fogyókúrás szuperételek. Honnan származnak?


2023.01.16 - Balatonica
trópusi reggeli

A szuperételek vitaminokban és egyéb ásványi anyagokban gazdag zöldség-gyümölcsfélék, magvak, köretek, tengeri herkentyűk, az egészséges étrend zászlóvivői, többnyire fogyókúrás alapanyagok. Az egyedüli kritika velük szemben, hogy nehezen beszerezhetők, emiatt borsos az áruk. Három divatos szuperétel története következik.




QUINOA

Gluténmentes köretként vált közismertté. Lassú felszívódása miatt étvágycsökkentő hatása van. Természetes fehérjeforrás, miközben kalóriaszegény, valamint jótékony magnéziumot és cinket is tartalmaz. A rizsparéjnak is nevezett növénymag az Andok közé zárt bolíviai magasföldről származik, ahol sok ezer éve termesztik az őslakos népek, legelőször az inkák kora előtti aymara indiánok. Jellegzetessége, hogy a legnagyobb szárazságot és a leghidegebb fagyokat is túléli, magyarán hihetetlenül igénytelen növény. Hiába nem gabonaféle, kiváló rostforrás, szinte bármilyen ételérzékenységgel együtt fogyasztható. A jövő éhínségeket megelőzendő kulcsszerepet tulajdonítanak neki.

 

MÁNGOLD

A rostokban gazdag, kalóriszegény levélzöldség két nyarat él meg: első évben hatalmas leveleket növeszt (ezeket nyersen és főzve is fogyasztjuk), a második évben virágot hajt és magokat hullat, mielőtt elpusztulna. Többféle színben terem, de az összes fajtával jól járunk; felsorolni is nehéz, annyi hasznos tápanyagot és vitamint tartalmaz: káliumot, vasat, foszfátot és folsavat biztosan. Nehéz kikutatni az eredetét, mert ahány kultúra, annyi néven jegyezték fel. Az ókori görögök bizonyítottan használták, eredeti beszerzési helye Szicília szigete volt. A modern korba a svájciak konyhaművészete emelte át, manapság a legkülönfélébb receptek (levelesek, főzelékek, saláták, köretek) kedvelt tartozéka.

 

GOJI BOGYÓ

Az élénk lilás színű virágokat hozó, ördögcérnának is nevezett bokor korallvörös gyümölcse a Goji bogyó (más nyelven farkasbogyó). Ne keverjük a mérgező fekete termést hozó nadragulyával! Világszerte kihajt, a bogyók fogyasztása valahogy mégis Kínában terjedt el, tőlük tanultuk el az egészségügyi hasznát és a felhasználási módját. Magas C-vitamin tartalma mellett aminosavakban és egyéb ásványi anyagokban gazdag. Közérzetjavító, élénkítő és fialatító hatása mellett afrodiziákumként is szokták ajánlani. Aszalt formában teákhoz, kásákhoz, müzlihez és turmixhoz bátran keverhetjük.

 

Forrás: LiveScience, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZÉRT NE EGYÜNK MARADÉKOKAT

>> CSAKIS EZT FOGYASZD LEFEKVÉS ELŐTT!