Ezeknek a csemegéknek felszökött az ára


2023.05.05 - Balatonica
egy halom sárgabarack

Az idei nyár kulináris élvezeteit valamelyest beárnyékolja majd, hogy az eddig könnyűszerrel elérhető finomságokat nehezebb lesz megfizethető áron beszereznünk. A zöldségek és gyümölcsök általános drágulása mellett a balatoni nyaralókat a lángos szembeszökő áremelkedése sokkolhatja.




A NAPHÍRE cikkei hívták fel a figyelmünket arra, hogy a nyári hónapok népszerű csemegéi közül jó néhánynak igencsak felszaladt az ára. A háttérben gazdasági és környezetei tényezők adódnak össze. A zöldségek és gyümölcsök termelési költségei jócskán megugrottak az energiaválság és az aszály következtében, így értelemszerűen a bolti áron is nyomott hagynak a nehezített a körülmények.

A görögdinnyéről például már tavaly megírták, hogy hazai termőterületük 500 hektárral csökkent, ami szintúgy felfele nyomta az árakat. Tavaly 500-600 forintba került a dinnye kilója. Az idei vesztesnek a kajszibarack tűnik, az ő esetükben az április eleji fagyok okoztak jelentős pusztítást az ültetvényeken. Somogy megyében például 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák (a többi elfagyott), de mondjuk az Alföldön szinte alig maradt túlélő termés. A legtöbb termőtájon ráadásul erősen terjed a Monília gombafertőzéses növénybetegség, ami később a meggyre is kártékony lehet.

A balatoni strandolókat talán leginkább a lángos várható idei ára fogja rosszul érinteni. A növekvő tendencia évek óta megfigyelhető, tehát akár számíthattunk is rá, hogy nem áll meg az emelkedés. Míg néhány évvel ezelőtt 450-500 forintot kértek el egy lángosért, idén a sima lángos 1000 forintnál, a sajtos-tejfölös 1600 forintnál sehol sem lesz olcsóbb. Itt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hozzávalók (sajt, tejföl) kiskereskedelmi ára szállt el annyira, hogy a büféknél árult készterméknek muszáj arányosan lekövetnie azt, ha profitot szeretnének látni a végén. Ugyanakkor a balatoni vendéglátásban jól ismert munkaerőhiány is befolyással van ezekre az összegekre.

Ha nem is ilyen mértékben, de a húsételek és a csapolt sör is ára is érzékelhetően feljebb fog kúszni a tavalyihoz képest.

 

Forrás: NAPHÍRE, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGYAN TARTÓSÍTHATÓ A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS?

>> MALACFÜL SALÁTA ÉS SÓS KÜRTÖSKALÁCS A LEGJOBB STRANDÉTELEK IDÉN