A világ legelső keresztrejtvénye. Megfejtenéd?


2022.12.21 - Balatonica
keresztrejtvény pókháló

Ti hogyan terveztek pihenni az ünnepi hajrában? A keresztrejtvények világünnepén arra biztatunk titeket, hogy szánjatok pár percet a fotelben ücsörgésre és lapozzatok oda egy rejtvényoldalra. Ha az alapoknál akarjátok kezdeni, fejtsétek meg velünk a világ legelső rejtvényeit!




A keresztrejtvények története valójában nem is olyan régre nyúlik vissza. A napilapokban közölt rejtvények az első világháború alatt váltak népszerűvé, amikor a címlapok értelemszerűen egyre sötétebbek lettek, és az újságok kétségbeesetten igyekeztek valami örömtelit is közölni a gyászhírek mellé.  

A legelső rejtvényt egyébként még a háború kitörése előtt hozta le a New York World nevezetű lap, egész pontosan 1913. december 21-én (ma lesz 109 éve). Egy bizonyos Arthur Wynne szerkesztő fejébúl pattant ki az ötlet, és ő maga fel is rajzolta az négyzetrácsos szórejtvényt. FUN’s Word-Cross Puzzle-nek nevezte el a találmányát, de egy tördelési hiba miatt crosswords-ként hozták le a címet, ami a mai napig a keresztrejtvény angol nyelvű megfelelője. Itt láthatjátok az eredeti feladványt, megoldásokkal. 

A műfaj sikere pillanatokon belül magasra ívelt, és sokan már direkt a rejtvény miatt vettek meg egyes lapokat. (Egyedül a nagy presztízsű The New York Times nézte le a komolytalan játszadozást a szavakkal, mígnem Pearl Harbour 1942-es bombázása után ők is nyitottak egy ilyen rovatot). 

A magyarországi újságszerkesztők az 1920-as évek közepére figyeltek fel a nagysikerű szórácsokra az angol nyelvű lapokban. Név szerint Kristóf Károly, a Ma Este újságírója vállalta magára, hogy leközli az első magyar nyelvű keresztrejtvényt. Ezzel a kommentárral ajánlotta a kedves olvasók figyelmébe: ...a furcsaságok, különcségek hazájában, Amerikában uj szórakozási láz kerítette hatalmába az embereket... a kereszt-szórejtvénynél olcsóbb és intelligens emberhez méltóbb szórakozást mi sem nyújthat anno 1925-ben. Ha a legenda igaz, elsőként az akkor pályakezdő József Attilának mutatta meg a nyers rejtvényt, hogy ugyan fejtse már meg, hiszen mindig ott időzött az EMKE székházában (a szerkesztőség székhelyén), a fiatalkori verseivel házalván. 

A megfejtéseket a 2 héttel későbbi számban tették közzé, de addigra sok más magyar nyelvű újság is átvette a minálunk is hamar mániává növő rejtvényfejtő divatot. Mutatóba küldünk egyet a Délmagyarország 1925. szeptemberi megjelenéséből, megfejtés nélkül. A megyei lapok amúgy mindmáig közölnek napi rejtvényt, immár online formában; ebből a fajtából íme a legutóbbi. Jó fejtörést hozzá!

 

Forrás: LitHub / Urban Legends, Fotó: Pixabax

KAPCSOLÓDÓ

>> LEGTÖBBSZÖR GUGLIZOTT SZAVAK 2022-BEN

>> AZ ESZKIMÓK NÉGYSZÁZ SZAVA A HÓRA