Ételkülönlegességek a Bakony-Balaton régióból


2023.12.03 - Balatonica
fazekak serpenyők falon

A hideg, borús időben a gőzölgő, meleg italok mellett az ételek közül is az igazán laktató fogások számítanak hagyományosnak. Az ilyesféle receptekből a bakonyi térségben sincs hiány. A HelloVEB segítségével egy kulináris utazásra hívunk titeket!




BORLEVES

Fél liter bort kevés vízben forrald fel egy fazékban, majd adj hozzá egy kevés szegfűszeget és fahéj, fél citrom levét és egy kis mazsolát. Válassz szét 8 tojást, és a sárgáját verd habosra 12 dkg cukorral, majd a forrásban lévő bort kezd el kanalanként hozzáadagolni a tojásmasszához. Jó alaposan keverd össze az egészet, majd a tűzhelyre visszatéve addig kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Várd meg, míg kihűl és keverj hozzá 2 deciliter tejszínt. Közben a tojásfehérjét verd kemény habbá, és forralj fel egy kevés tejet, majd abban főzd ki a habgaluskákat, ezzel díszítsd a kész levest. Ezt a fogást leggyakrabban karácsonykor szokták fogyasztani.

 

BAKONYI SERTÉSSZELET DÖDÖLLÉVEL

Négy-öt nagyobb szelet sertéscombot klopfolj ki, majd sóval és borssal fűszerezd. Forgasd meg mindkét oldalát egy kis lisztben, majd tedd félre. Ezután egy kevés füstölt szalonnát vágj apró kockákra, és pirítsd meg egy edényben. Ha kisült a zsírja, szedd ki a szalonnadarabokat, majd a zsíron pirítsd le a hússzeletek mindkét oldalát. Tedd félre a húsokat, majd dobj a lesült zsírra negyed kiló szeletelt csiperkegombát. Ha a gomba is lepirult, tedd azt is félre, és süsd üvegesre a felaprított vöröshagymát. Ezután adj a hagymához szeletelt paradicsomot és paprikát, sózd, borsozd, majd adj hozzá nagyjából 2 deciliter vizet. Kevés forralás után tedd vissza a hússzeleteket az edénybe, adj hozzá még egy kis vizet, és addig főzd, amíg a hús meg nem puhul. Készíts habarást egy kevés lisztből és tejfölből, szedd ki a húsokat a léből, majd habard be a ragut. Végül tedd vissza a hússzeleteket és a gombát a lébe, és pár percig forrald össze az ételt. Leggyakrabban galuskával vagy petrezselymes burgonyával fogyasztják, de akár dödöllét is készíthetsz mellé köretnek, amelyhez a nudli tésztáját forró vízben kiszaggatva kell kifőzni. A dödöllét egyébként gyakran használják levesbetétnek is, sőt zsírban és kevés hagymán megpirítva, tejföllel tálalva akár önálló fogásként is megállja a helyét.

 

SVÁB ALMATORTA

Keverj össze 10 dkg vajat, 12,5 dkg cukrot, 3 tojást, 20 dkg lisztet, majd adj hozzá egy kevés sót, reszelt citromhéjat és egy teáskanál sütőport. Tedd az így elkészült tésztát egy kerek sütőformába, majd a tetejére körkörösen rétegezd a vékony szeletekre vágott almát. Tedd be a sütőbe 30-40 percre, majd, ha picit kihűlt a tészta, porcukorral hintsd meg a tetejét. Jól bevált tipp: még langyosan fogyaszd! Jó étvágyat a fogásokhoz!

 

Forrás: helloveb.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 10 BALATONI ALAPANYAG SÜTÉSHEZ-FŐZÉSHEZ

>> 3+1 DIÓS RECEPT KEZDŐ SZAKÁCSOKNAK