Észbontó hullámvasútak! Hol a határ?


2023.02.27 - Balatonica
hullámvasút pálmafákkal

A hullámvasút találmányát 1885-ben szabadalmaztatták. Jelenleg 2000-nél is több ilyen szerkezet van működésben a világ legkülönbözőbb pontjain, és mindenhol óriási sikerük van, hiába okoznak évente összesen 30 ezer kisebb-nagyobb sérülést. Hol találjuk a jelenlegi rekorder hullámvasutakat és mire képesek ezek?




Nemrég jött ki egy adatgazdag cikk a Telex Észkombájn rovatában arról, hogy mennyire veszélyesek és mégis mennyire népszerűek Észak-Amerika vízividámparkjai, és hogy az 1996-ban bezárt, hírhedten felelőtlen Action Park, ahol 6 ember lelte halálát, túltett az összes többin. Nos, a hullámvasútakról is készülhetne egy hasonló összeállítás. Az alábbiakban mindössze három olyan vidámparki megalátványosságot mutatunk be, amelyeknél a rekord legekre törekvés a hajtóerő, és ahová az emberek valószínűleg az életüket kockáztatva ülnek fel önként és dalolva sikítva.

 

A leghosszabb

A japánbeli Nagashimában (Nagashima Spa Land) 2000-ben, akkor épp a sárkány évében adták át a világ azóta is leghosszabb hullámvasút járatát, amely a Steel Dragon 2000 nevet kapta. A kanyargós menet 2479 métert tesz meg 4 perc alatt, és a végén kettő alagúton is átrobog. A ránézésre is monstruózus építmény a térségre jellemző földrengések miatt van ennyi acéltámasszal bebiztosítva. 

 

A legmagasabb

A Six Flags egy élménypark-lánc, ahová Amerikában minden nagycsalád elzarándokol legalább egyszer az életben. A New Jersey-ben található Six Flags Great Adventure 2005-ben adta át a világ legmagasabb hullámvasút szerkezetét. A Kingda Ka 139 méter magasból zuhan alá, miután egyedi hidraulikus kilövő szerkezetének segítségével 3,5 másodperc alatt éri el a 206 km/h sebességet.

 

A leggyorsabb

A Ferrari az első olyan versenyautó-cég, amely megjelenik az élményparkok világában. A Ferrari World 2010-ben nyílt Abu-Dzabiban, benne a Formula Rossa fantázinévre keresztelt leggyorsabb hullámvasúttal a világon. A maximum 240 km/h-s sebesség miatt az utasoknak védőszemüveget kell viselniük. A hófehér szerkezet formáját a legendás Monzai versenypálya inspirálta, a tesztelést pedig nem más mint Kimi Räikkönen and Sebastian Vettel végezték el. 

 

De a történet itt nem ér véget. Ha minden igaz, 2023-ban debütál a Falcon's Flight, amely a világ egyszerre leghosszabb, legmagasabb és leggyorsabb hullámvasút rekordja lesz a sikeres átadás után, méghozzá Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban. Szerencsére jó messze tőlünk. 

 

Forrás: indiatimes.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 JÁTÉKOS LABIRINTUS CSALÁDI KIRÁNDULÁSOKHOZ

>> A BALATON FELÜLNÉZETBŐL. EXKLUZÍV ÉLMÉNYEK A MAGASBAN

>> ÚJ PERSPEKTÍVÁK. A BALATON-FELVIDÉK BARLANGNÉZETBŐL