Elkészült a Balatonfüred Kongresszusi Központ


2023.10.01 - Balatonica
épület makett

A Balaton (egyik) fővárosában, Balatonfüreden, a híres Tagore sétánytól mindössze 5 perc sétára megnyílt a Balatonfüred Kongresszusi Központ. A VEB 2023 EKF jelentős támogatásával elkészült látványos épületegyüttes nemcsak rendezvényhelyszín lesz, hanem kiállítóhely, amely egész éven át megvalósuló kiállítások helyszíneként várja majd a látogatókat.




Európa Kulturális Fővárosaként már a szervezés kezdetétől fogva cél volt, hogy erősödjön a régió és az itt élők összefogását, hogy közelebb kerüljön Veszprémhez és egymáshoz az a 116 település, amely a Bakony-Balaton régióban csatlakozott a programokhoz. Balatonfüred talán a legfontosabb regionális partner a VEB2023 EKF programban, hiszen a városnak már a reformkor óta kiemelt szerepe volt a magyar kultúrában – és erre az örökségre jól lehetett építeni, amikor kirajzolódtak Füred és az EKF program közös pontjai. 

 

Fotós: VEB2023, Toroczkai Csaba

 

ÁLMOK

Az EKF-év jóvoltából ugyanitt Füreden két régi épület megújulásával és összekötésével létrejött a Modern Műtár, amely idén tavasz óta látogatható. A folyamatos nemzetközi sajtóérdeklődésből és a látogatók számából is már most jól látható, hogy a MoMű Füred egyik legizgalmasabb, leglátogatottabb kulturális létesítményévé nőtte ki magát. Hasonlóképp, az ugyancsak jelentős EKF támogatással most megnyíló Balatonfüred Kongresszusi Központ rendezvény- és konferenciahelyszínként évtizedek keresztül helyt ad majd kulturális eseményeknek. Emellett azzal segíti a kulturális közösségek erősítését, hogy egy nagyobb térrel rendelkező kiállítóhelyként egész éven át várja majd a látogatókat. Ez segíti, hogy a kitűzött cél – a 365 napos Bakony-Balaton régió - még közelebb kerüljön a megvalósításhoz. 

TÉNYEK

A projekt keretében Balatonfüreden, a volt Huray utcai egykori piac, majd murvás és aszfaltos parkoló közel 16 400 m2 alapterületén felépült egy közel 1200 férőhelyes bruttó 4 500 m2-es multifunkcionális rendezvényközpont, a Balatonfüred Kongresszusi Központ, alatta egy egyéb forrásból támogatott 284 férőhelyes mélygarázzsal. A megvalósítást nagyban, mintegy 660 millió forinttal támogatta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program is.

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TAVASZRA ELKÉSZÜL BALATONFÜRED ÚJ RENDEZVÉNYTERE