Élénkítsd fel magad természetes módon!


2023.05.25 - Balatonica
nő hátraszaltózik

Újra és újra kiderül, hogy az energiaitalok fogyasztása meglehetősen káros a szervezetünkre, különösen a fejlődésben lévő fiataloknak, akik ráadásul a legkevésbé veszik komolyan ezeket a figyelmeztetéseket. Mégis mihez folyamodjunk akkor, ha nem szeretnék kótyagosan végigcammogni a napot?




Hiába vitázunk évek óta az energiaitalok káros hatásairól, azóta sincs érvényben lévő komolyabb szabályozás velük szemben. A NAPHÍRE belengette, hogy a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) komoly hadjáratot indít az energiaitalok ellen, azt próbálván elérni, hogy a kiskorúak ne juthassanak hozzá az italhoz.

Egy 2018-as kutatásból az derüllt ki, hogy a mellékhatások között előfordulhat görcsroham, hányinger, hasmenés, vagy akár mellkasi fájdalom. Ugyancsak gyakori jelenség, hogy a fogyasztók alvási rendellenességekkel, gyakori fejfájással, felgyorsult szívveréssel néznek szembe. A válaszadók 55 %-a észlelt magán ilyen tüneteket. Maguk a gyártó cégek is azt javasolják, hogy napi 1-2 doboznál többet nem tanácsos meginni. 

A probléma gyökere mégiscsak az, hogy gyakran érezzük magunkat fáradtnak vagy dekoncentráltnak, és erre próbálunk instant megoldást találni. Hasznosnak tartjuk kiemelni, hogy rengeteg természetes alternatívája van az energiaitaloknak, érdemes lenne tehát legelőször végigpróbálni ezeket. Íme néhány:

> fehérjedús reggeli (mondjuk görög joghurt)

> zöld turmix vagy aloés limonádé

> kakaópor vagy macagyökér por

> matcha tea vagy rozmaringos tea

> C-vitamin löket (például egy alma)

> természetes D-vitamin, friss levegő, reggeli mozgás

> nevetés vagy meditálás

> hideg zuhany, száraz átdörzsölés, fejjel lefelé lógás

> élénkítő illóolajok (citromolaj, mentaolaj) 

 

És természetesen a zene, úgyhogy nyugodtan kapcsoljátok be a Balatonica Rádiót erre a napra is!

 

Forrás: NAPHÍRE / theacornwellness, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MITŐL EGÉSZSÉGES AZ ALMA?

>> ÚTMUTATÓ A HELYES ZUHANYZÁSHOZ