Echo Fesztivál és Kecskeköröm-ünnep Tihanyban


2024.04.12 - Balatonica
két kecske

A tihanyi Echo Fesztiválnak a település ikonikus helyszínei adnak otthont. A Kecskeköröm ünnep részeként pedig különböző kulturális, gasztronómiai és szórakoztató programok várják az odalátogatókat. Mindkettőre az április 27-28-i hétvégén kerítenek sort.
Az egésznapos ECHO FESZTIVÁLT Gryllus Vilmos koncertje nyitja 10:45-től a Rege Cukrászdában, de lesznek napközben kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, és Levendula Workshop is Tihany különböző helyszínein. Különleges gasztro kikapcsolódást ígér a Piknik az Echo dombon, késő délutántól pedig az Echo Étterem teraszán az elektronikus zene rajongóit várja a Be Massive Horizon party.

 

 

A KECSKEKÖRÖM ÜNNEP lehetőséget kínál a résztvevőknek, hogy közelebbről megismerjék a Balaton-felvidék gazdag kulturális örökségét, élvezzék a helyi ízeket és kézműves termékeket, valamint felfedezzék a tihanyi táj egyedülálló szépségét. 

A  kecskeköröm elnevezés egy mondához kapcsolódik: a tündérlány, Tihany, minden nap leterelte aranygyapjas kecskéit a tóra, s közben varázslatos hangon énekelt. A vizek urának, Balatonnak egyetlen fia nem tudott ellenállni a csodálatos dallamoknak, s valahányszor meghallotta az éneket fölemelkedett a tó mélyéről. Tihany, a gőgös teremtés rájött, hogy énekét szerte a hegyekben mindenki a legszebbnek ítéli, és elhatározta: nem pazarolja azt többé, s csak akkor hallatja mennyei hangját, ha gyémánttal fizetnek minden dalért. Balaton fia megbetegedett és arra kérte apját, hogy még egyszer hallhassa Tihany énekét, mert attól bizonyára meggyógyul. A vizek ura összegyűjtött hát egy ladikra való igazgyöngyöt és felvitte Tihanynak aki attól kezdve minden nap énekelt, mikor ajándékot kapott. Ám Balaton kincse egyszer csak elfogyott, és hiába kérlelte a tündérlányt, a fösvény Tihany még csak a száját sem nyitotta ki. Bekövetkezett a legrosszabb: elhunyt a fiú. Balaton nem tudta elfelejteni Tihany szívtelenségét, és bosszút forralt. Egy este haragos hullámai tajtékozva csaptak föl a sziklaösvényre, ahova Tihany itatni hajtotta aranygyapjas kecskéit. Egy roppant hullám elkapta a kecskéket, lesodorta őket a tóba, és Balaton megfojtotta mind egy szálig. A tóba veszett kecskenyáj szárazföldre vetett körmeit pedig azóta is találni a parton.

 

Forrás: Hello Balaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TIHANY SZENZÁCIÓJA A NYÁRRA

>> NAGYON BALATON: VILÁGELSŐ ZENÉK EGÉSZ NYÁRON