Tihany szenzációja a nyárra


2023.05.26 - Balatonica
tihanyi apátság kiállításfotó

A Tihanyi alapítólevél 1055-ből származik és a magyar nyelv első írásos emléke. Idén június 17. és augusztus 31. között bárki megnézheti a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában. Az időszaki kiállítás bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája programjába és a Veszprém-Balaton 2023 EKF eseménysorozatába.




Rendkívüli időszaki kiállítás megrendezésére készül nyáron a Tihanyi Bencés Apátság. Bemutatják a nagyközönségnek (a máskülönben a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban gondosan őrzött) 1055-ben íródott eredeti tihanyi alapítóleveletA múzeum igazgatója, Barkó Ágoston megjegyezte, hogy az apátság alapítólevele ugyan része az általános és középiskolai tananyagnak, miután az állatbőr hártyára írt okmány latin szövegében olvashatóak az első leírt magyar szavak (összesen 59), mégis nagyon kevesen mondhatják el, hogy valaha látták ezt a dokumentumot.

Az apátsági múzeum 2020 nyarára, az időszaki kiállításoknak teret adó galéria 2021 tavaszára újult meg. A nyári kiállítás három terme a kurátori koncepció szerint tematikus rendben követi egymást: az elsőben bemutatják az apátság megalapításának történeti körülményeit, valamint az apátság birtokrendszerét, a birtokokon zajló sokszínű munkát és az azt végző népességet. A második terem a Tihanyi alapítólevélnek szentelt tér lesz. Méltóságteljes körülményeket teremtve, autentikus középkori királyi mintázattal ékesített falak között, valamint kiemelő világítás fényében tervezik kiállítani az első írásos nyelvemléket, természetesen a biztonsági, illetve műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával. A harmadik terem múzeumpedagógiai célokat szolgál. Ebben az apátság alapításának körülményeit egy társasjáték teszi élményszerűvé, elmélyítve az első teremben szerzett tudást, és ezzel a fiatalabb korosztály számára is maradandó emléket szerezve.

 

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság Facebook

 

Különleges egybeesés, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2023-ban adja ki Országépítő királyok: az Árpád-dinasztia sorozatának 2. emlékérmét, amely I. András királynak, a monostor alapítójának, illetve az alapítólevél megrendelőjének állít emléket. Az apátság színművészek közreműködésével készíttetett egy imázsfilmet is, amelyben a tihanyi alapítólevelet és I. András királyt helyezik fókuszba, hogy így is tisztelegjenek a jeles esemény előtt.

Máskülönben a Múzeumok éjszakáján, a változatos, de mindig magas színvonalat nyújtó nyári koncertsorozat estjein, illetve idegenvezetések révén is be tudunk kapcsolódni az apátság idei gazdag programkínálatba!

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> A TIHANYI VISSZHANG ELTŰNÉSE

>> JÚNIUSRA MEGSZÉPÜL A TIHANYI STRAND