E héten esedékes a siófoki hajózsilip átadása


2023.11.13 - Balatonica
kötél hajó oldala

A Balaton vízszintjét szabályozó siófoki vízleeresztő- és hajózsilip műszaki átadás-átvétele 2023. november 15-ig megtörténik. A nagyközönség számára a tervek szerint 2024 tavaszán teszik látogathatóvá a területet.




Az infostart tájékoztatása szerint elkészültek a siófoki zsilipek (van egy vízleeresztő és van egy hajózó). A napokban már üzempróbákat tartanak. Azonban a projekt keretében kialakított nyitott üzemi terület parkosítási munkái még folynak, emiatt a nagyközönség azt csak 2024 tavaszától veheti birtokba.

A Balaton zsiliprendszerének 19 milliárd forintos átépítési beruházása bő négy évvel ezelőtt indult. A projekt vállalása, hogy korszerűsödjön a tó vízleeresztő- és a Bahart-hajózsilipje, Balatonkilitinél pedig megtörténjen a mederduzzasztás. A járványidőszak miatt 2022-ről mostanra csúszott a fejlesztés véglegesítése.

A Balaton vízszintszabályozásának érdekében először 1863-ban hoztak működésbe egy fazsilipet Siófokon. Annak korszerűsítésére és bővítésére 1947-ben került sor. Azóta a hajózsilip 83,5 méter hosszú, 12 méter széles, 1200 tonnás uszályok és hajók átbocsátására alkalmas. A vízlépcső pedig 2,5 méter szintkülönbséget képes biztosítani a Sió és a Balaton között. Ezt a rendszert újította fel műszakilag a jelenlegi projekt.

Az elképzelések szerint 2024 nyarától igazi üdülőlátványosság lesz a megszépült siófoki zsilprendszer és környéke.

 

 

Forrás: infostart.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI FOLYIK A SIÓ-CSATORNÁN?

>> HAJÓZÁSTÖRTÉNETI CSEMEGE AZ EGÉSZ CSALÁDNAK