Bevette és bekábelezte a sümegi várat az energiacég


2023.06.13 - Balatonica
gyertyák kastély

Különleges biztonsági intézkedések mellett épült ki a sümegi vár új, nagy kapacitású energiaellátása. Az E.ON szakemberei különleges véső- és alpintechnikai megoldásokkal a szinte függőleges sziklafalon keresztül juttatták fel az áramot a középkori erődbe. A vár alatti szűk területen új transzformátor-állomást állítottak fel, a belvárosban pedig földkábelt fektettek.




A 800 esztendős sümegi vár Magyarország egyik legszebb középkori erődje, építése még az 1260-as években kezdődött. 1713-ban, a Rákóczi-szabadságharc bukása után a Habsburgok felrobbantották, hogy többé ne lehessen hadászati célokra használni, és ettől fogva folyamatosan pusztult, míg végül 1988-ban életveszélyessé nyilvánították. A közelmúltban azonban a vár új életre kelt: 1,1 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatásból megindult az épület teljes rekonstrukciója, amelynek része az elektromos hálózat bővítése is.

A tervezett új turisztikai látványosságok és programok kapcsán jelentősen megnőtt a vár villamosenergia-igénye, amit a meglévő áramhálózatról már nem lehetett kiszolgálni. Új földkábeleket kellett tehát kialakítani olyan természeti- és épített adottságok között, amelyek a vár bevételét voltak hivatottak akadályozni az évszázadok folyamán. A transzformátorállomástól a várig tartó 220 méteres földkábelszakasz jelentős részét ugyanis a sümegi vár alatti sziklafalon kellett felvezetni. A földkábelárkot az 50-80 fokos lejtési szögű szikla- és földfalban kellett kiásni, a földkábel egyes részeken szinte függőleges emelkedőn jutott el a várig.

 

 

A projektet kivitelező E.ON új transzformátorállomást is létesített a vár alatti szűk területen. A 10 tonnás betonházas transzformátor bedaruzása összetett, gondos előkészítést igénylő feladatot jelentett, melynek során a biztonság és a szakmai szempontok mellett a környező fák, növényzet, épületek védelmére is gondoltak. Az állomásba szintén újonnan kiépített földkábelen érkezik az áram, ezt 330 méter hosszan, erősen közműves területen a belvárosban, aszfaltburkolatú járda és úttest alatt fektették le a szakemberek.

A különleges körülmények alapos tervezést és biztonsági előkészületeket követeltek. A meredek sziklafalon még maga a megkapaszkodás is kihívást jelent, itt pedig a kétkezi munkát kellett biztonságosan megszervezni. A különböző vésőtechnikákkal végzett nyomvonalásás során szakaszos védősáncokat építettek a szakemberek, hogy a kavicsokat, kőtörmelékeket ásás, vésés közben biztonságosan visszatartsák. A sümegi vár áramellátását biztosító alumínium kábel egy közel egy tonnás kábeldobra tekerve, szűk szerpentinúton, teherautóval jutott fel a várba. A kábeldob folyamatos fékezésével kellett mindvégig kontrollálni, hogy a védőcsőbe engedett kábel súlyánál fogva ne lóduljon meg a váralja felé. A transzformátorállítással, kábelfektetéssel járó munkákat közel két héten keresztül végezték a szakemberek.

 

 

A sümegi vár több mint egymilliárd forintos felújítását a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nkft. végzi a Nemzeti Várprogram keretében. A most lezajlott villamoshálózati beruházás értéke meghaladja a 100 millió forintot, segítségével az elkövetkezendő években a sümegi várban nagyszabású programokat, várjátékokat, lovagi tornákat, szabadtéri színházi előadásokat, koncerteket is biztonsággal meg lehet majd valósítani.

 

Forrás: E.ON, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÁTADTÁK A KIPOFOZOTT KINIZSI-VÁRAT NAGYVÁZSONYBAN

>> ÚJRANYITJA KAPUIT A HÓFEHÉR KASTÉLY