Bekukkanthatunk Balatonalmádi épített örökségébe


2023.07.24 - Balatonica
nyitott ablak szobanövény

Pomerium – Házunk tája, tájunk háza – Múltidéző napok címmel nyitott házak hétvégéjét rendeznek Balatonalmádiban szeptember 23-24-én, amivel a 9000 lelkes üdülőváros építészeti örökségére kívánják felhívni a figyelmet.




Az Almádiért Közalapítvány közleménye szerint a kétnapos rendezvényen megnyitják az érdeklődők számára a 19-20. század fordulóján épült ikonikus balatonalmádi helyszíneket, villaépületeket, az ismertebb intézményeket, szállás- és vendéglátóhelyeket, ahol kisebb műsorokkal, tematikus, az adott helyre vonatkozó előadásokkal várják a közönséget.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy várják azoknak a balatonalmádi ingatlantulajdonosoknak a jelentkezését is, akik a programhoz csatlakozva lehetővé teszik, hogy megismerhessék a helybeliek és a vendégek Balatonalmádi történelmének részét képező ingatlanjaikat. Mint írják, az épületek bevonása a programba több módon lehetséges: megnyithatják a tulajdonosok ingatlanuk belső tereit a látogatók előtt, vagy a kertjükben fogadhatják az érdeklődőket, de korabeli fotókból készülő kiállítást is lehetővé tehetnek kerítésükön, udvarukban.

A nyitott házak hétvégéjét az Almádiért Közalapítvány, a Bauxitkutató Természetjáró Egyesület, valamint együttműködő partnereik és számos helyi civil szervezet hozta létre a Kortárs Építészeti Központ Balaton-Felvidék Tájtéka projektszervezete, valamint az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém projekt támogatásával.

 

Forrás: tájtéka / MIT, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÉLMÉNYKÖR A BALATON-FELVIDÉKEN

>> KUTATTÁK A BALATON-FELVIDÉKET: MESEFÁKRA ÉS SZŐRDILEMMÁRA BUKKANTAK