Barna zajt hallgat a fél világ, hallgassunk bele mi is!


2022.10.06 - Balatonica
fejhallgató az asztalon

A legújabb TikTok őrület, hogy emberek barna zajt hallgatnak és jól vannak tőle. Úgy tűnik, különösen hatékony figyelemzavar ellen, amivel lényegében minden internethasználó küzd. Nem kérdés, hogy megér egy próbát. Lássuk, mire számíthatunk egész pontosan!




Mi a barna zaj?

A barna nem a színre utal, hanem a botanikus Robert Brown által 1827-ben feljegyzett Brown-mozgásra, amely a virágpor vízben történő véletlenszerű mozgását rögzíti. Lényegében a barna zaj a sokaknak ismerős statikus fehér zajjal rokon, azzal a különbséggel, hogy az alacsony frekvenciájú hangokat megnöveli, a kevésbé kellemes magas frekvenciájú hangokat pedig lehalkítja, így ellensúlyozva az emberi fül természetes hajlamát arra, hogy magasabb frekvenciákat halljon. Egyesek halk zümmögésnek hallják, mások messzi hullámoknak, esőzésnek, vagy esetleg a ventillátor zúgásának. Az alábbi felvételen rögtön ki is próbálhatjuk, ránk milyen hatással van. Egyre többen játsszák be állandó háttérnek munkához, közlekedéshez. 

Miért hallgassuk?

> segít lecsendesíteni az elmét, kisöpörni a zavaró gondolatokat

> megkönnyíti a gyors elalvást, lehetővé teszi a mélyalvást

> jótékonyan hat az idegrendszerre, oldja a feszültséget és a szorongást

> fejleszti a koncentrációt, ezért hatalmas siker a figyelemzavaros, hiperaktív (ADHD) embereknél

> segít megszüntetni az ugyancsak idegi alapú fülzúgást

> kitakarja a környezetünkben lüktető zavaró hangeffekteket (kávézóban, tömegközlekedésen)

> olcsóbb, mint bármilyen egyéb nyugtatószer

Azért vegyük figyelembe, hogy ezek a visszajelzések nem klinikai laborokból érkeztek. Egyelőre lelkes közösségi média használók cserélgetik egyéni tapasztalataikat, felmerül a placebo-hatás eshetősége. Jelenleg 85.3 millió TikTok hashtag kering az éterben. Nemsokára kiderül, hogy mennyire lesz tartós az érdeklődés, avagy szép lassan elcsitul a hangzavar a barna zaj körül.

 

Forrás: The Guardian, Fotó: Unsplash

>> LÉLEKSIMOGATÓ ZENÉK CSÍPŐS ŐSZI NAPOKRA

>> MIÉRT RAGÁLYOS A NEVETÉS?