Sokunk kedvence lett az év vadvirága


2024.01.22 - Balatonica
fehér tündérrózsa

A 2024-es Év vadvirága szavazáson a három jelölt a csodaszép virágokkal rendelkező fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), a különleges életmódú vízipáfrány, a vízi rucaöröm (Salvinia natans) és a meglehetősen termetes mocsári aggófű (Senecio paludosus) volt.




Az Év vadvirága kezdeményezés célkitűzése a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A hazánkban 2010-ben magánkezdeményezésként indult mozgalom 2021-ben a hét fős kuratórium mellett kiegészült a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület (VKTE) és a Magyar Biológiai Társaság (MBT) szakembereivel.

A szavazás lezárulása után az ÉV VADVIRÁGA megtisztelő címet 2024-ben a fehér tündérrózsa érdemelte ki!

A beérkezett szavazatok megoszlása a következő volt: fehér tündérrózsa (47%), vízi rucaöröm (33%), mocsári aggófű (20%).

Míg az idei jelöltek főként vízi, illetve vízközeli élőhelyekhez kötődnek, addig a tavalyi győztes BORZAS LEN hazánkban a száraz gyepekben, sztyeppréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben található. Róla se feledkezzünk még meg.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> ITT NYÍLIK A LEGTÖBB VIRÁG

>> KÉZMŰVES VIRÁGBOLTTAL SZÉPÜL A VESZPRÉMI UTCAKÉP