Aligátorteknőst fogtak Balatonlellén


2023.08.05 - Balatonica
nőstény aligátorteknős

A 2022-es keszthelyi eset után, tegnap (péntek) reggel ismét aligátorteknőst találtak a vadonban, ezúttal a 7-es főút mellett, Balatonlellén. Egy ekkora példánynak már komoly harapása lehet, így a befogása nem volt egyszerű művelet.
2023.08.04-én a reggeli órákban különleges bejelentés érkezett a Balatonlelle Rendőrőrsre. A 7-es főút mentén, egy műanyag rekesz mellett aligátorteknőst találtak. Az állatot vélhetően ebben a ládában dobták ki, azonban könnyedén szétrágta azt és kiszabadult. A rendőrök a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának segítségét kérték a befogásban. 

Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Emellett a fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet. Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható. Az aligátorteknősök azonban nem csupán az emberre veszélyesek. Miután hazánkban természetes ellenségük nincs, a természetbe kerülő egyedek komoly károkat tudnak okozni a természetes élővilágában. 

 

Forrás: flickr / GregTheBusker

 

A természetben megtalálható aligátorteknősök mindegyikére igaz, hogy eredetileg a lakosok által illegálisan, kedvtelésből tartott egyedek kerülnek ki a természetbe. A kezdetben terráriumban tartható teknős jelentős méretűre növekedhet (a most megtalált példány testhossza is eléri a 70 cm-t) és egyre nagyobb fenyegetést jelent a gazdáira nézve, ezért egyre kevésbé szívesen látott tagja a családnak (és ugyanezért senki ne próbálja meg saját kézzel befogni őket a szabadban). Ekkor döntenek úgy a felelőtlen gazdák, hogy a természetben engedik szabadon egykori kedvencüket. Az ilyen esetek mellett már sikerült megfigyelni, hogy a természetvédelmi őrszolgálat által befogott aligátorteknős a befogást követő napokban több tucat tojást rakott le, így felmerült annak gyanúja is, hogy a szabadon engedett példányok esetenként szaporodásra is képesek lehetnek. A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre.

 

2022-ben aligátorteknőst fogtak a Balatonból (Keszthelyi TV)

 

Forrás: sonline / bfnp.hu, Fotó: Wikipedia / Moondigger

KAPCSOLÓDÓ

>> SOHA ANNYI FEHÉRGÓLYA-FIÓKA, MINT IDÉN

>> TÖBB SZÁZEZER RAGADOZÓT TELEPÍTETTEK A MAGYAR TENGERBE