A kertmoziknak ma is bája van


2022.06.14 - Gergely Zoltán
A kertmoziknak ma is bája van

Besötétedik, megjelennek a csillagok, enyhül a nyári nap fülledtsége, a tó felől hűvös szellő fúj, kigyúlnak a fények és elkezdődik a vetítés. A Balatonnál nyaralók és a helyi lakosok kedvelt időtöltése a mozizás, nyáron erre kiváló lehetőséget kínálnak a tó körüli kertmozik.




Érdekes most, 2022-ben a kertmozikról írni, egy világméretű járványon vagyunk ugyanis túl és valószínűleg kevesen tudják, hogy a szabadtéri mozizást is egy járványnak köszönhetjük. Az első ilyen létesítmények az 1920-as évek elején jelentek meg, mikor a világ kilábalt a spanyolnáthából. Sok mozi ment tönkre a világháború és a járvány miatt, mivel az emberek nem szívesen mozdultak ki, távol tartották magukat a tömegrendezvényektől. Mikor azonban ezekre újra lehetőség nyílt, inkább a szabadtéri szórakozási lehetőségeket preferálták. Az első magyarországi kertmozi Budapesten, a mai Városligeti fasor és a Dózsa György sarkán nyílt meg és 1800 személy befogadására volt alkalmas. Összehasonlításképp, a Corvin Mozi legnagyobb terme 460 fős, tehát majdnem négyszer annyi ember élvezhette annak idején egyszerre a vetítéseket.

A Balaton környékén a 40-es évek végén kezdtek megjelenni a kertmozik. A Mozgóképüzemi Nemzeti Vállalat ekkor nyitott szabadtéri filmszínházakat a leglátogatottabb nyaralóhelyeken: Siófokon, Balatonlellén, Fonyódon, Keszthelyen és Balatonföldváron. A balatoni kertmozik fénykorukban, a 70-es, 80-as években esténként két filmet is vetítettek és előfordult, hogy már délután elkelt az összes jegy. Ekkoriban több tucat ilyen mozi működött a tó partján és komoly harcot kellett egymással vívniuk egy-egy aktuális film kópiájának megszerzéséért. Sajnos a számuk drasztikusan visszaesett a rendszerváltást követően. Az addigi központi üzemeltetést nem vállalták minden esetben át az önkormányzatok, ma a meglévő helyeket többnyire családi, baráti összefogással üzemeltetik. A fövenyesi mozit működtető család például egész nyárra leköltözik, ők kezelik a vetítőgépet és szolgálják ki a nézőket a büfében. A 2010-es évek eleje szintén egy komoly próbatétel elé állította a fenntartókat. A filmek ugyanis digitális formátumra álltak át, így komoly beruházásra volt szükség, hogy a vetítőgépeket korszerűsítsék, a több millió forintos kiadást a csak nyáron bevételt termelő helyek közül sok már nem tudta vállalni. A megszűnt mozikat ledózerolták és a telket más célra hasznosították, de előfordul, hogy még mindig áll a vetítésre szolgáló fal és a székek, és néha, egy-egy rendezvény erejéig újra élet költözik a filmszínházakba. 

Fövenyes Kertmozi

A kertmozik szerencsére továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, a Balaton mellett nyaralók számára pedig kiváló esti program, hiszen a nyaralás idején mindenki kicsit több időt szán a szórakozásra vagy bepótolja a korábban nem látott filmeket. Éppen ezért a szabadtéri mozik – ellentétben a „kőmozikkal” – minden este más-más filmmel várják a közönséget, így próbálva kiszolgálni a változatos igényeket. Elsősorban a vígjátékok, zenés filmek, családi filmek vannak műsoron, jellemzően olyan alkotások, amelyek minden korosztályt szórakoztatnak, így az egész család tud közös programot szervezni. Hangulatuk pedig össze sem hasonlítható a multiplexekkel. A premierfilmek mellett klasszikus kedvencek is megjelennek, régebben, mikor nem volt kialakított műsorrend, akár még a helyi lakosok vagy a nyaralók is kérhettek filmet, amit, ha be tudott szerezni a moziüzemeltető, le is vetített nekik. 

Sok mozi felkészült az időjárás kiszámíthatatlanságára is, mert vagy teljesen vagy részben fedett nézőtérrel rendelkeznek, így eső esetén is megtartható a vetítés, ha egyáltalán valaki ilyenkor jegyet vált rá. 

Balatonakali Kertmozi

Mi vár a kertmozikra a jövőben? Érdekes kérdés, főleg most, a bevezetőben is említett világjárvány után. Az elmúlt években megváltozott a filmekhez jutás lehetősége. A nézők ugyanis hozzászoktak a bármikor, bárhonnan elérhető, online tartalmakhoz, amelyek komoly vetélytársai a moziknak. Az utóbbi időszak trendjeinek változására viszont jellemző, hogy a moziba járás eseményszámba megy, így, ha valami pluszt is tud kínálni a filmszínház a vetítés mellett, már a nézőket is könnyebb becsalogatni. A kertmozik bája és hangulata otthoni körülmények között nem reprodukálható, a közös élmény utánozhatatlan, az emlék pedig megmarad, így reméljük, hogy még sokáig csapkodhatjuk a szúnyogokat filmnézés közben a balatoni kertmozikban.

Idén nyáron többek között az alábbi szabadtéri mozikba látogathatunk el.


BALATONLELLE KERTMOZI

Az ország egyik legnagyobb vásznával rendelkező és legmodernebb fedett kertmozijának célja, hogy visszahozza az igazi balatoni kertmozi hangulatot, vegyítve a multiplex mozikban megismert digitális vetítés- és hangtechnikával, és igazán friss filmkínálattal, aktuális premierfilmekkel. A hangulatos helyszín a fedett nézőtérnek köszönhetően még rossz idő esetén is tökéletes. A főszezonban napi két vetítést tartanak, 21:00 és 23:00 órai kezdéssel, de mivel az előadások kezdetét a sötétedéshez igazítják, így a kezdési időpontokat a nyár végéig fokozatosan előre is hozzák egészen 20:00, illetve 22:00 óráig.
 

Bankkártyás fizetés Igen
Online jegyvásárlás Igen
Fedett nézőtér rossz idő esetére Igen
Büfé Igen
Parkolás Igen, ingyenes parkoló
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 236 fő
2022-es jegyár 1500 Ft (20 főtől 1200 Ft-os csoportos jegyár)

 

 

 

 

 

 

 

ZAMÁRDI KERTMOZI

A Balaton déli partján, több mint 50 éve működik a nyári hónapokban a Zamárdi Kertmozi. Naponta egy vetítés van, amely szezon elején 21:00 órakor kezdődik, a szezon végén pedig (a korábbi sötétedés miatt) 20:30-tól. A néhány éve teljesen felújított kertmozi bicikli és kutya-barát, akadálymentesített, fedett nézőtérrel rendelkezik. Korszerű digitális vetítő géppel és 5.1-es hangrendszerrel működik. Igyekeznek a legújabb filmeket bemutatni, de klasszikus közönségsikereket is műsorra tűznek.

Bankkártyás fizetés Nem, csak készpénz
Online jegyvásárlás Nincs, Facebook oldalra küldött üzenettel vagy telefonon lehet jegyet foglalni
Fedett nézőtér rossz idő esetére Igen
Büfé Jelenleg nincs
Parkolás Igen, az utcában
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 280 fő
2022-es jegyár 1300 Ft (20 főtől csoportos kedvezmény)

 

 

 

 

 

 

 

 

FÖVENYES KERTMOZI

Tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját a kedves, családbarát, retro hangulatú, akadálymentesített kertmozi, amely Fövenyes egyik eldugott kis utcájában található. A hangulat a múltat idézi, de a legfrissebb filmeket láthatjuk, míg hetente egyszer, szerdánként művészfilmeket vagy klasszikusokat. A digitális képpel és hanggal rendelkező moziban a vetítések június elejétől augusztus végéig minden este 21 órakor kezdődnek. A kertmozi kutyabarát, ha pedig hűvösebbre fordulna az este, a kockás pokrócokat is lehet kérni.

Bankkártyás fizetés Igen
Online jegyvásárlás Nem lehetséges
Fedett nézőtér rossz idő esetére Esőpáholy kb. 60 néző befogadására
Büfé Igen
Parkolás Igen, az utcában
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 200 fő
2022-es jegyár 1500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

BALATONAKALI KERTMOZI

Helyi fiatalok által üzemeltetett kedves, családias, akadálymentesített kertmozi a Balatonakali Művelődési Ház udvarán. Vetítések június elejétől augusztus végéig minden este 21 órakor kezdődnek. A premierfilmek mellett keddenként régi kedvencek is a vászonra kerülnek. Igény szerint díjmentesen párnát is biztosítanak.

Bankkártyás fizetés Igen
Online jegyvásárlás Nem lehetséges
Fedett nézőtér rossz idő esetére Nincs, de igény esetén esőkabátban is nézhetik a filmet a nézők
Büfé Igen
Parkolás Igen, az utcában
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 170 fő
2022-es jegyár 1500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

SZIGETI KERTMOZI

Hangulatos kertmozi Révfülöp legszebb strandján. Vetítések június elejétől augusztus végéig minden este 21 órakor. Mivel a mozi a vízparton van, ezért a vetítés előtt még a déli part horizontjában lehet gyönyörködni, de a tó felől az esti szellő is hamarabb hűti le a levegőt, valamint a víz közelsége miatt érdemes szúnyogriasztóval felszerelkezve érkezni.

Bankkártyás fizetés Igen
Online jegyvásárlás Igen, az előadás napján
Fedett nézőtér rossz idő esetére Igen
Büfé Igen
Parkolás Igen
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 250 fő
2022-es jegyár Teljes árú: 1600 Ft, diák/kedvezményes: 1400 Ft 

 

 

 

 

 

 

 

ANCSIKA KERTMOZI

Több éves szünet után, 2020-ban újította fel egy vállalkozó és felesége, Ancsika a balatonszemesi kertmozit –  így ezzel a Balaton legrégebbi, még mindig működő kertmozija címet is azonnal magukhoz ragadták. A névadó hölgy gyerekkorában rengeteg estét töltött ebben a moziban, így személyes kötődésük is volt a helyhez. A mesés környezetben hajdanán még deszkapalánkkal volt körbe kerítve a nézőtér, amit 1965-ben téglafalra cseréltek. 2020 óta digitális, multiplexben megszokott vetítési kép- és hangminőség és az aktuális premierfilmek szórakoztatják az idelátogatókat. Hétvégén délelőttönként gyermek koncertekkel várják a legkisebbeket. A tulajdonosok minden nap jelen vannak és gondoskodnak a családias hangulatról és a minőségi szórakozásról.

Bankkártyás fizetés Igen
Online jegyvásárlás Igen
Fedett nézőtér rossz idő esetére Igen
Büfé Igen
Parkolás Igen
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 250 fő
2022-es jegyár 1500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

CSOPAK KERTMOZI

26 éve működik Csopakon a retró hangulatú, piros műanyag székes kertmozi, a filmek minden nyári este 21:00 órakor kezdődnek. Vígjátékokkal, családi mozikkal és akciófilmekkel várják a nézőiket. Különlegessége a mozinak, hogy a nézőtér két oldalán páran kipróbálhatják az autósmozi élményt is a szabad helyek függvényében. 

Bankkártyás fizetés Igen
Online jegyvásárlás Nincs
Fedett nézőtér rossz idő esetére Nincs
Büfé Igen
Parkolás Igen
Kerékpár tároló Igen
Férőhely 200 fő
2022-es jegyár 1500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

>> Bor, Balaton, szerelem az új magyar film előzetesében
>> Filmek a magyar tenger partjáról