A balatoni nyelves lett az Év Strandétele


2023.08.07 - Balatonica
strand bár ablaka

Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény. A Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett versenyét ezzel a balatonalmádi Terasz Bisztró nyerte.




Az Év strandétele díj célja, hogy bátorítsa a vendéglátókat a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító ételek előállítására, amelyeket lehetőleg máshol is elkészíthető receptekként promotálhatnak. A tavalyi aranyérmes strandétel a boglári Bundi sós kürtőse, míg a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach „Malacfül salátája” lettek, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró „Borsófőzi Dim Sumja” nyerte.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján jelentette be a 2023-as díjazottakat. A balatonalmádiak marhanyelves lepénye mellett a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett a legjobb bisztróétel, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhető.

Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy baszk strandétel (garnélarák olívaolajos, fokhagymás, chilis szószban) magyarosítása, ahol a jellegzetes szószt süllőpofával és lángoson tálalják. A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, amelyben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.

Az idén először meghirdetett "jóárasított" étel kategóriát a vonyarcvashegyi PartY Hangulat Büfé nyerte a PartY harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát. Ez utóbbi jó példa arra, hogy ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket.

 

Forrás: turizmus.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> GOMBÓCBÓL SOSEM ELÉG BALATONFŰZFŐN

>> MALACFÜL SALÁTA ÉS SÓS KÜRTÖSKALÁCS A LEGJOBB STRANDÉTELEK IDÉN (2022)