Ökológia program indul a Balatonért


2022.05.20 - Balatonica
Ökológia program indul a Balatonért

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BALATORIUM programja kísérletező közösségi események sorozata, amelyben kreatív szakemberek és tudósok közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – mint tó és mint táj – legfontosabb ökológiai kihívásairól.




A VEB2023 EKF-nek kulturális programsorozatként nem célja igazságot tenni szakmai vitákban, viszont a művészet és a kultúra eszközeinek lehetőségeivel támogatja, hogy láthatóvá váljanak a tó jövője érdekében fontos témák és párbeszéd induljon e kérdések mentén. 

A koncepció készítésének folyamatában részt vett többek közt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoportja, valamint a meghatározó partnerkként a PAD alapítvány is. Mára szinte az összes komplex kulturális program kikerülhetetlen témája a fenntarthatóság és az ökológiai kérdések vizsgálata, ezért a Veszprém-Balaton 2023 EKF program ezt a téma súlyához méltóan, kellő mélységben és szakmaisággal kívánja megjeleníteni. 

A BALATORIUM projektről, az ökológiai-kulturális koncepció céljáról küldetéséről, eseményeiről, és a kulturális évhez kötődő rendezvényeiről további információkat lehet megismerni a https://balatorium.hu oldalon. A weboldal bemutatja a BALATORIUM legfontosabb partnereit, résztvevőit is, megmutatja, hogy mely szervezet milyen módon dolgozik a Magyarország tagadhatatlanul egyik legfontosabb régiójának megőrzéséért.