A Spotify rekord feliratkozóval zárt évet, mégis veszteséges


2023.08.28 - Balatonica
mobil fülhallgató zenék

Idén júniusban leépítéseket jelentettek be a svéd zenei streaming szolgáltatónál, hogy ellensúlyozzák az extra kiadásokat, elsősorban a túlcsorduló podcast részlegen. A második negyedév, részben a végkielégítések kifizetése következtében, még nagyobb veszteséggel zárt, hiába nőtt rekord magasra a felhasználók száma.




Sahar Elhabashi, a Spotify cég alelnöke és a podcast részleg vezetője idén nyáron látványos átalakításokat eszközölt a világhírű streaming platformon, csak hogy még nyereségesebbé tegye azt, ehelyett mindkét idei negyedév jelentős veszteséggel zárt. Mindez számokban elmondva 123.7 millió dolláros (csaknem 44 milliárd forintnyi) nettó veszteséget jelent.

Ezzel a bejelentéssel párhuzamosan globálisan 551 millióra növekedett az aktív regisztrációk száma a második negyedév végére, ami 27 százalékos növekedést jelez, de már a prémium előfizetők száma is átlépte a 210 milliót (elsősorban a legfiatalabbakat sikerült újonnan megnyerni). Miből következik akkor a pénzügyi lejtmenet? A cég hivatalos tájékoztatása szerint a hatalmas végkielégítések, a rendezésre váró saját ingatlanok és az eredeti tartalomgyártást érintő átalakítások viszik a pénzt. 

A podcast műfaj ugyanis hihetetlen népszerűségét éli, az online beszélgetések igazi aranykora tündököl évek óta. Csak a Spotify felületén 2019 óta 200 ezerről több mint 5 millióra nőtt a letölthető podcast adások száma. A cégvezetés ésszerűsítené a kínálatot, a tartalomgyártást és az elérhetőséget, de nagyon úgy tűnik, hogy önmagában ezek a változtatások súlyos milliókba kerülnek.

Mi azt javasoljuk, hogy addig is, amíg elrendeződik a svéd mamutcég sorsa, hallgassátok megkötések és fennakadás nélkül a BALATONICA RÁDIÓT, ami immár 6 éve sugároz világelső chillout és lounge zenéket.

 

Forrás: euronews / portfolio, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TIZENKÉT ELŐADÓVAL MEGJELENT A BALATON HANGJAI ALBUM

>> ÚTJÁRA INDUL A BALATONI FILMZENE FESZTIVÁL