Leggyakoribb és legviccesebb utcanevek Magyarországon


2023.08.29 - Balatonica
vicces útjelző tábla

Mire tippeltek, melyik híres-neves magyarról nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon? Hány utcánk viselheti az ő nevét mindösszesen? És a régi kérdés: miért nincsenek jelentős számban női nagyságokról megemlékező közterületnevek? Ráadásnak néhány vicces utcanév!




A napi.hu a KSH adataiból listázta, hogy mely utcanevekből van a legtöbb fantáziadús hazánkban. Először is fontos tisztázni, hogy minden településen egyszer szerepelhet egyazon utcaelnevezés, illetve Budapesten kerületenként van szabályozva ugyanígy. A fővároson kívüli 3154 település és a 23 fővárosi kerület így azt a számot adja ki, hogy egyes nevek akár 3177-szer is előfordulhatnának az országos utcanévmutatóban.

A legnépszerűbb találat a Petőfi (Sándor) utca, amelyre 2788 találatot kapunk, magyarán a települések jelentős többségében gondoltak az Anyám tyúkja koszorús költőjére, és a rengeteg programmal járó Petőfi-emlékévben ezzel különösen jól jártak. A második helyezésre fut be Kossuth Lajos (2666 utcával), aki ezzel simán kiüti az emlékezeti versenyből egykori vitapartnerét, a legnagyobb magyar Széchenyi Istvánt (ő nincs a listán). A bronz pedig megint a kötelező irodalmat képviseli Ady Endre költő személyében, szerény 1509 utcával. 

1000 feletti utcanévszámmal büszkélkedhet továbbá Dózsa György, Rákóczi Ferenc, Arany János és József Attila (nekik mindenképp érdemes volt bekerülni a történelmi és irodalmi tankönyvekbe), valamint a Kádár-kort idéző Béke és Szabadság utcanevek.

A Life.hu egykori összeállítása szerint a legviccesebb magyarországi utcanevek mezőnyben az alábbi megoldások futottak be győztesként: a ZSÁK utca a budapesti 17. kerületben, a NÉVTELEN utca Dunaújvárosban, a NINCS utca Jászdózsán, a KACÉRGILISZTA utca Csömörön, a GOMBÓCLESŐ utca Székesfehérváron, és a PUKI utca Gyömrőn.

 

Forrás: napi.hu / naphíre, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FÁBIÁN JULIRÓL TERET NEVEZTEK EL

>> ITT TALÁLJÁTOK A LEGSZEBB BALATONI HÁZAKAT

>> BALATONALMÁDIBAN SZÍNESRE FESTIK AZ UTCAI LÉPCSŐKET