Három örökzöld ír sörmárka


2023.03.17 - Balatonica
korsó sör zöld színekben

Szent Patrik napján az egész világ zöldbe borul és sörrel koccint az írek egészségére. Ezen a napon világszerte milliók vesznek részt maskarás felvonulásokon és sokfelé az épületeket is a lóhere színébe öltöztetik. Ismerjétek meg az írek három legnépszerűbb sörét, amelyből rekord mennyiséget csapolnak minden év március 17-én.




GUINNESS

A Guinness székhelye az 1759-es alapítása óta Dublinban, a Liffey folyó partján van. Egészen addig az írek többnyire whiskyt és gint ittak, nemigen voltak nyitottak az angolok világos söreire. Az alapító Arthur Guinness ezért döntött úgy, hogy a porter sörfajtából fogja kikísérletezni a saját receptjét: így született meg a jellegzetesen fekete árnyalatú új márka, amit azóta is az ír stout sörök úttörőjeként tartanak számon. Az elmúlt bő 250 évben a recept nem sokat változott (árpából készítik, egyedi pörkölésű eljárással, felső erjesztéssel), a kiszerelés annál inkább. 1959 óta kapható a műanyag golyóval ellátott dobozos, 1999 óta az üveges verzió. Állítólag az egészségre legkevésbé káros sörfajta. 

 

KILKENNY

A történelmi Kilkenny városában, a ferences rendi apátok a 14. század óta főzték a sört. 2013-as bezárásáig a St. Francis Abbey számított a világ egyik legrégebbi alapítású sörfőzdéjének. A ma ezen a néven ismert vörös ale sörfajtát John Smithwick kezdte el főzni a 18. században. A pirított maláta gazdag illatával és ízével rendelkezik, ugyanakkor kevesebb komló van benne, mint a versenytársaknál. A tulajdonosi viszonyok eléggé megkavarodtak, amikor a Guiness 1965-ben felvárásolta őket, és az eredeti Smithwick's név helyett a Kilkenny-t kezdte használni, mert így könnyebb volt eladni a márkát külföldön (a kanadaiak és az ausztrálok a legnagyobb felvásárlók). A Smithwick család ugyanakkor átvette az egykori rivális márkát, a Sullivan's Beert, és azóta is Kilkenny-ben gyártanak. 

 

O'HARA'S

A régi nagy márkák közül említhetnénk még a Cork városában főzött (habár a Heineken tulajdonában lévő) második leghíresebb ír stoutot, a csokiszínű Murphy's-t vagy a Guinness 200-ik évfordulójára piacra dobott világos aranyszínű Harp Lagert. Azonban ugyanennyire fontos kiemelni, hogy a kézműves sörök forradalma elérte Írországot is, számtalan pici főzde nyílt a Barrow folyó völgyében (Barrow Valley), melyek közül a legnagyobb nemzetközi sikert az 1996-os alapítású Carlow Brewing Company változatos O'Hara's sörei érték el mostanra. Az írekre jellemző száraz stout és a vörös ale mellett forgalmaznak American Pale Ale (APA) és Indian Pale Ale (IPA) címkéket is. Az ALDI-val külön megállapodásuk van, miközben Európa-szerte vásárolnak fel régi főzdéket, és bővítik tovább eleve terjedelmes márkalistájukat.

 

Forrás: history.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT REJT A CUVÉE A BORCÍMKÉN?

>> PIKÁNS RÖVIDITALOK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL