2025 öt legfinomabb strandétele a világ körül
2025.07.08 - Balatonica

A nyár a vízparton az igazi – és mi mással lenne teljesebb az élmény, mint a forró homokban elköltött, ínycsiklandó strandétellel? Összegyűjtöttük 2025 nyarának öt legfinomabb autentikus strandkajáját a világ különböző tájairól – hátha épp arra sodor titeket az élet vagy az utazási vágy.
Tlayuda – Oaxaca, Mexikó
Ez a ropogósra sült, nagy méretű tortilla a mexikói strandok egyik sztárja. Babpürével, sajttal, grillezett hússal (leggyakrabban marhanyak vagy chorizo), avokádóval és salsa-val töltik meg. Szinte olyan, mint egy óriási, ropogós taco – de még annál is jobb. Tökéletes a naplementés tengerparti falatozáshoz.
Arancini – Szicília, Olaszország
A szicíliai strandbüfék klasszikusa: ropogósra sült, töltött rizsgolyók, amelyek belsejében gyakran hússzósz, mozzarella vagy zöldborsó rejtőzik. Egy kézben elfér, nem kell hozzá evőeszköz, és minden falatban ott van a mediterrán nyár íze.
Pão com linguiça – Brazília
A brazil tengerpartokon az egyik legnépszerűbb finomság a grillezett kolbászos szendvics. Friss kenyér, szaftos kolbász, esetleg egy kevés vinaigrette (hagymás-paradicsomos salsa) – ennyi kell a tökéletes strandebédhez. Egy jól sikerült caipirinha kísérőnek ajánlott!
Fried Soft Shell Crab Sandwich – Maryland, USA
Az Atlanti-óceán partján különösen népszerű ez a különleges szendvics, amely egészben, rántva kínált lágypáncélú rákot tartalmaz. Egy kis majonézes mártással, friss salátával és puha buciban tálalják. Igazi amerikai strandklasszikus.
Burek – Balkán
A Balkán tengerparti városaiban – legyen szó Montenegróról, Albániáról vagy Bosznia-Hercegovináról – a burek kihagyhatatlan. Ez a leveles tésztába tekert, sós töltelékkel (leggyakrabban darált hússal, sajttal vagy spenóttal) készült pékáru a legjobb útravaló egy strandnaphoz. Frissen sütve, langyosan a legfinomabb – akár reggeli, akár gyors ebéd lesz belőle a vízparton.
Forrás: TimeOut, Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Hogyan készül a halászlé balatoni módra?
>> Mióta van Tihanyban ennyi levendula?