Hogyan készül a halászlé balatoni módra?


2025.06.29 - Balatonica
fortepan halászcsárda

Keszthely hagyományörző módon az utolsó júniusi hétvégén megtartotta a nagyhírű Halászlé és Harcsafesztivált. De mitől lesz balatoni a halászlé? Mutatunk egy klasszikus receptet a régió hozzávalóiból.




BALATONI HALÁSZLÉ RECEPT

Hozzávalók: (4 személyre) az alapléhez 1 kg vegyes balatoni hal (busa, ponty, harcsa), 1 dl étolaj, 5 dkg kolozsvári szalonna, 2 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 csípős paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál paradicsompüré, 4 evőkanál őrölt paprika. 40 dkg pontyszelet, só, 1-2 evőkanál citromlé.

A bográcsba kevés olajat öntünk. A szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Ezt is átforgatjuk a zsírban, majd beletesszük a vegyes halszeletet. Sóval, paradicsompürével ízesítjük, és felöntjük egy liter vízzel. Felfőzzük. Amikor felhabzik, csak akkor tesszük bele az őrölt paprikát, előtte szigorúan tilos! A paprika a kioldódott zsírban feloldódik, és szép színe lesz.

Amikor minden átpuhult, az egész alaplevet a halhússal és a zöldségekkel együtt átpasszírozzuk, és visszatesszük a bográcsba. Felmelegítjük. A pontypatkókat enyhén átsózzuk, és citromlével meglocsoljuk. Beletesszük a halászlébe, és pár percnyi főzés után már fogyaszthatjuk is az ízletes balatoni halászlevünket.

 

 

Forrás: ízőrzők, Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

KAPCSOLÓDÓ

>> Keszthelyi Dalünnep és KeszthelyFest 2025

>> Kézműves sörök és házi ízek ünnepe Vonyarcvashegyen