2023 lehet az eddigi legmelegebb évünk


2023.06.02 - Balatonica
hőség pálma tengerpart

Az elmúlt nyolc év volt a Föld történetében mért eddigi legmelegebb egybefüggő időszak, amit a csendes-óceáni El Niño jelenség miatt idéntől rekord hőségek tetézhetnek. Míg sokfelé csapadékos volt a tavasz és megáradtak a folyók, a világ más részein soha ilyen meleg tavaszi hőmérsékleteket nem mértek korábban.




Az El Niño (a kisfiú) és a La Niña (a kislány) egymást időszakosan váltó időjárási anomáliák, amelyek a Csendes-óceán egyenlítői vízmozgásából következnek. Alapesetben az úgynevezett passzátszelek keletről nyugatra (Amerika felől Ázsia felé) fújják a melegebb víztömegeket. Amikor a szélmozgás gyengül és a tengerfelszín hőmérséklete a szokásosnál több hőfokkal megemelkedik, olyankor keleti irányú trópusi tengeráramlás indul be, és ez bizonyos földrészeken szárazságot, máshol katasztrofális áradásokat idéz elő. Ezt hívjuk El Niño jelenségnek, ami a több évszázados megfigyelések szerint 2-7 évente jelentkezett eddig, de félő, hogy az éghajlatváltozásnak köszönhetően egyre gyakoribb és szélsőségesebb lesz. A 2023-as évben nagyrészt ettől tartanak a meteorológusok. Ellentéte a La Niña, amikor a nyugati irányú szélmozgás felerősödik és a felszín közeli melegebb vízréteg Ázsia partjai felé indul meg, míg az amerikai partok mentén értelemszerűen lehűl a vízhőmérséklet. Mindkét változás összetett globális légköri jelenségeket indít be: a La Niña idején például több hurrikán pusztít az Atlanti-óceánon.

Mindkét irányú időjárási anomália néhány hónapon (esetleg 1-2 éven) belül le szokott csengeni, és a kettő között semleges időszakok segítenek regenerálódni a Föld légkörét. A problémát valószínűleg az fogja jelenteni, hogy a globális felmelegedés következtében egyre élesebb váltásokkal és egyre hosszabb időszakokra elhúzódva jelentkezik majd a kétféle szélsőséges fázis. Az elmúlt 3 év a La Niña jegyében telt, a 2023-as tavasz viszont késlekedés nélkül fordult át az El Niño állapotába, ami az év végéig fokozatosan erősödni fog, és akár a következő 2-4 évben is kitarthat.

Az előrejelzések tehát azt mutatják, hogy 2023 és 2027 között rekord hőemelkedésre kell felkészülnünk. Mostanáig annyit tapasztaltunk belőle, hogy Portugáliától Japánig az eddig mért legmelegebb tavaszról adtak hírt a helyi mérések. Ezzel egyidőben a világ több pontján (lásd legutóbb Olaszországban) az átlagosnál több csapadék esett, ami áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezetett. Ha mást nem is tehetünk, mindenképp tájékozódjunk, mielőtt távoli helyekre foglalunk nyaralást!

 

Forrás: berek.hu / Japan Today / időkép, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MERRE NŐNEK EURÓPA LEGSZEBB FÁI?

>> HOGYAN AJÁNLOTT HASZNÁLNI A LÉGKONDINKAT?