Milyen új kihívások elé néz a balatoni turizmus?


2024.05.07 - Balatonica
Milyen új kihívások elé néz a balatoni turizmus?

A Balaton jelenéről, jövőjéről, a fejlődési lehetőségekről, a tópart és vonzáskörzete kulturális identitásáról, az EKF év eredményeiről, a tó által kínált üzleti lehetőségekről, turizmusról, vendéglátásról, ingatlanpiaci és fejlesztési lehetőségekről, valamit ökológiai kérdésekről tanácskoztak a Balaton Konferencia 2024 résztvevői május 2-án, Veszprémben.




A Balaton és térségének jövőjével kapcsolatos konferencia arra vállalkozott, hogy egy platformra hívja össze azokat a legfontosabb döntéshozókat, szabályozásban érdekelteket, az üzleti és civil szféra kiemelt képviselőit, a helyi kulturális értékeket őrző és fejlesztő szervezetek vezetőit, akik a szakmai érvek megosztásával és megbeszélésével valóban előrébb tudják mozdítani a legfontosabb közös ügyet, a Balaton építésének és fenntartható fejlődésének jövőjét

A Balaton jövőjéről szóló panelbeszélgetés résztvevői megfogalmazták a Balaton régiót érintő legnagyobb kihívásokat, ilyen például a közüzemek és a közműellátottság elégtelensége, nehézségei, a szezonalitás problémájából fakadó kiszámíthatatlanság. A szakemberek többek között az együttműködésben, az érdekek összehangolásában, a négyévszakos kínálat kialakításában látják a megoldást. Változatos, egész évben elérhető programokra van szükség, melyek az aktív, a bor- és gasztro-, az egészség-, és a kulturális turizmus pillérekre támaszkodnak. Rendkívül fontos a szemléletformálás, a helyi lakosok edukálása, hiszen mindenki, aki a régióban él, a Balaton nagykövete.  

A „Lehet jó üzlet a kultúra!” panelbeszélgetés során szóba került a Balaton régió borturizmusában rejlő potenciál, az EKF év örökségének fenntartása, továbbvitele, az együttműködés és a rendszerszemlélet fontosságának hangsúlyozása. A  „Természeti erőforrás és örökség” panelbeszélgetés során, a Balaton, mint sérülékeny ökológiai rendszer került középpontba, olyan témákat érintve, mint a geológiai értékek, a vízminőség, a fenntartható, felelős vízgazdálkodás. 

További részletek itt.

 

Forrás: veszprembalaton23.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT HOZ A JÖVŐ? BALATON KONFERENCIA 2024