Pazar fotós könyv a hétköznapi Balatonról


2024.02.08 - Balatonica
kézben kamera nádas

Bartha Dorka nagysikerű Balaton Offseason Instagram-oldalának fotóit mostantól egy igényes megjelenésű dizájnalbumban is nézegethetjük. Az AMIKOR A MAGYAR TENGER PARTJA KIÜRÜL alcímet viselő kiadvány ajándékkönyvnek és családi relikviának is tökéletes.




Bartha Dorka papíron történész, a valóságban újságíró, hobbiból pedig fotós. Ha kutat, ír vagy fényképez, mindig a múlt, az emlékek cseppfolyóssága, a kollektív nosztalgia és a személyes emlékezet határmezsgyéje érdekli. Közel egy évtizede szeretett bele a szezonon kívüli Balaton világába, szeptembertől májusig biciklivel járja a déli part alvó településeit, hogy olyan sérülékeny építészeti emlékeket és tájakat örökítsen meg, amelyeket az eltűnés fenyeget. Képein gyakran a hétköznapok ezerszer látott, de egyszer sem igazán észrevett részlete villan fel.

A könyv oldalain kibomlik a magyar tenger – a legszeretettebb hazai táj – története, ahogy az utóbbi években drasztikus változásokon megy keresztül. Miért és milyen neveket adnak a nyaralóknak? Ki és mikor találta fel a balatoni vízibiciklit? Hogyan készülnek a hajókat, halacskákat formázó kerítések? Hogyan robbant be a kempingek, társasüdülők, zimmer ferik aranykora, és milyen izgalmas építészeti örökséget hagyott ránk az első hazai regionális terv? 

Zubreczki Dávid építészeti újságíró ajánlója szerint: "A könyv nemcsak azért nagyszerű, mert most végre tökéletes megjelenéssel, nagy méretben is megcsodálhatjuk az insta-fotókat. Hanem azért is, mert itt végre hangsúlyos szerepet kap a szöveg is, ami az Instagramon érthető módon háttérbe szorult. Dorka biztos kézzel, jó arányérzékkel és könnyed stílusban vegyíti a tényszerű építészeti ismertetőket a személyes benyomásokkal, amit néhol követőinek visszaemlékezései egészítenek ki."

Az egyszerre olvasmányos és szemet gyönyörködtető kötet Kedves László Könyvműhelyében jelent meg.

 

 

Forrás: moly.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FOTÓSVIADAL ÉS TELJESÍTMÉNYTÚRA

>> VAN KEDVENC FOTÓD A BALATONRÓL? KÜLDD BE!