Öt napi gyakorlat a jó élet meghosszabbításáért


2024.01.28 - Balatonica
apa nyakában gyerek

Melyikünk ne szeretne sokáig egészségben és boldogságban élni? És melyikünk tesz ezért napi szinten? Ha az első felvetésre pozitív, a másodikra azonban negatív választ karikáznánk be, gondoljuk végig az alábbiakban összeírt öt napi nézőpontváltást, hátha segítségünkre lesznek.




EGY: LÉLEGEZZ TUDATOSAN ÉS KONCENTRÁLJ A JELEN PILLANATRA

A tudatos légzést és egyéb mindfulness (a jelen pillanatra koncentráló) gyakorlatokat ráadásul elég napi 1 azaz 1 perccel indítani. Már ennek hatalmas jelentősége van a lelki egyensúly és a tiszta elme fenntartása szempontjából, így ugyanis lehetőséget teremtünk, hogy a tudatunk rendszeresen szűrhesse a nem kívánatos stresszhatásokat, és ezáltal esélye legyen csökkenteni a stressz okozta betegségtüneteket. 

 

KETTŐ: MOZGASD ÁT A TESTEDET

Az edzéstervek többnyire ott szoktak elakadni, hogy túl magasra tesszük a lécet, amit persze képtelen leszünk megugrani. Egy sor kutatás bizonyítja, hogy elelendő napi 15-20 perces sétákkal vagy 5-10 perces erősítésekkel hozzászoktatnunk a fizikumunkat a rendszeres testmozgáshoz. Ha csak ennyit elvégzünk (nap mint nap), a produktivitásunk és az erőnlétünk már rövidtávon is látványos javulást fog mutatni, hosszabb távon pedig megelőzhetjük a súlyosabb lebetegedéseket.

 

HÁROM: FEKÜDJ LE IDŐBEN

Az alvással kapcsolatban a leghasznosabb útravaló, hogy legyen egy esti rituálénk. Szerencsés, ha sikerül nagyjából mindig ugyanabban az idősávban bebújnunk az ágyba. Úgyszintén sokat tehetünk az egészségünkért, ha az alvás előtti órákban fokozatosan hangolódunk a pihenésre: meditálással, zenével, olvasással, kádfürdővel, esetleg beszélgetésekkel.

 

NÉGY: HÍVD FEL A BARÁTAIDAT

Ideális esetben a személyes találkozások tartanak minket üde, életerős formában. Rohanó világunkban mégsem várhatjuk el magunktól, hogy minden munkanapba beleszorítsunk baráti találkozókat. Annak azonban van realitása, hogy legalább a kávészünetekben megcsörgessünk valakit a baráti körünkből. Az emberi hanggal való találkozás még mindig sokkal erőteljesebb gyógyító hatással bír, mint az online kapcsolattartás.

 

ÖT: MONDJ HÁLÁT A JÓ DOLGOKÉRT

Frusztráló közhely lett, hogy a hála tudja kellőképpen ellensúlyozni a szorongásainkat, pedig nagyon úgy tűnik, ez egy bevált recept. Elég lenne az örülök, hogy élek szófordulatot pozitív előjellel hangoztatni, és valóban örülni a ténynek, hogy élünk, még ha egyikünk élete sem könnyű vagy problémátlan. Főleg akkor alkalmazható ez a tétel, amikor épp felrobbannánk valami múlandó feszülésen (beszóltak, túlórázunk, megbuktunk, dugóban ülünk). A trükk tehát, hogy ilyenkor nézzünk körbe és állapodjunk meg egy olyan részleten, amiért köszönetet mondhatunk (élnek a szeretteim, van pénz a számlámon, megtehetem, hogy tanulok, működnek a modern szolgáltatások az élőhelyemen). 

 

Összegzés: akkor élhetünk sokáig egyensúlyban és egészségben, ha mindenféle szélsőséges állapotból vissza tudunk találni a stabilan megteremtett és megtartott belső nyugvópontunkra.

 

Forrás: naphíre / SUN, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MILYEN HÉTKÖZNAPI SZOKÁSAINK SEGÍTIK A FOGYÁST?

>> HOGYAN LEHETÜNK FITTEK EGY HOSSZÚ ÉLETEN ÁT?