Ősszel is lesz színház a Balatonnál


2023.09.16 - Balatonica
színházi plakát

A veszprémi Pannon Várszínház tehetséges csapata az anyagi bizonytalanság ellenére töretlen lelkesedéssel vág bele a 2023/24-es évadba, amelyben öt bemutatóval készülnek. Láthatunk majd rockfantáziát, munkásmozgalmi komédiát, izgalmas krimiket, űrhajós gyerekjátékot, és lesz még sok meglepetés.




A Pannon Várszínház évadnyitó sajtótájékoztatóján Vándorfi László igazgató elmondta, hogy gyakorlatilag nem sokat pihentek az elmúlt hónapokban: a 2022/23-as évadban a Tánc Fesztiváljával együtt összesen 135 előadást tartottak, ami hatalmas teljesítmény ahhoz képest, hogy a gazdasági válság miatt több előadóhelyük öt hónapig zárva tartott.

Az új évadból két rendezés premierje már le is ment: májusban tartották a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával létrejött Királynék városa zenés játék ősbemutatóját, júniusban pedig az Omega: Égi vándor rockfantázia előbemutatója zajlott.

Emellett novemberben érkezik a Red Show, amely egy zenés, mozgalmas komédia az 50-es évek dicsőítő ódáira, a munkásmozgalmi indulók monumentálisan hangszerelt világára, brabúros párbeszédekre és koreográfiákra építve. Horváth Csaba rendezi az autentikus és fiktív Cholnoky-szövegeken, valamint jeleneteken alapuló A Cholnoky-kódot, melyben a Forte Társulat és a Pannon Várszínház tagjai egyaránt részt vesznek. A rendező elmondta, a Cholnoky-fivérek Veszprém emblematikus alakjai, viszonylag mégis keveset tudunk erről a három alapvetően bohém figuráról. A szeptember 23-án debütáló darab lehetőséget ad arra, hogy olyan részleteket is megtudjunk róluk, amelyek nem szerepelnek a köztudatban.

 

 

Lenchés Márton rendezésében egy igazán feszes, izgalmas krimit láthat a közönség A lepkegyűjtő című előadás során: a John Fowles regényéből készült produkcióban egy kissé bizarr hobbival rendelkező fiatalember, Freddie Clegg és gyűjteménye legújabb, legékesebb „darabjának”, a pincébe zárt húszéves művésznövendék Mirandának a kapcsolatát ismerhetjük meg. A Centrál Színházban debütált előadás veszprémi verziójában Szelle Dávid és Kárpáti Barbara mutathatja meg egy új oldalát.

Az ifjúság sem marad minőségi szórakozás nélkül, a Kócos űrhajósokkal kifejezetten a kisebb gyerekekre gondolt a teátrum, míg a Forte Társulat előadásában látható Toldi című fizikai színházi darab a kamaszokat szólítja meg. Emellett már a 2024/25-ös évadba is bepillanthat a közönség, előbemutató keretében ugyanis tavasszal Szelle Dávid Peter Quirtel Bestseller című komédiájàt viszi színpadra. Mint mondta, a rendkívül szövevényes, darab a darabban koncepcióra épülő drámát először fogják három színésszel játszani Magyarországon – a szerepekben Oravecz Edit, Kárpáti Barbara, valamint ő maga látható –, ami igazi kihívást jelent, hiszen a három színész három írót, de összesen 11 karaktert mutat meg, ráadásul négy történet bontakozik ki mindeközben.

A sajtótájékoztatón úgy fogalmaztak, hogy a Pannon Várszínház idén a legveszprémibb évadára készül.

 

Forrás: vehir.hu, Fotó: Pannon Várszínház Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> A CENTRÁL SZÍNHÁZ A SZIGLIGETI VÁRUDVARBAN TÖLTI A NYARAT

>> PETŐFI TÁNCJÁTÉKKAL DOBBANT AZ EKF NYITÓHÉTVÉGÉJE