Melyik titkos hozzávaló teszi bakonyivá a palacsintát?


2024.02.24 - Balatonica
gomba konyha

Sok más bakonyi finomsághoz hasonlóan a bakonyi palacsinta is annyira laktató, hogy simán tálalhatjuk főételként desszert helyett. És hogy mitől az? Az eredeti recept gombás töltelékkel vagy tyúkhússal készül. A Mindmegette receptkönyvéből mi most a húsmentes változatot ajánljuk.




Hozzávalók a palacsintához: 20dkg finomliszt, 2db tojás, 300ml tej, 200ml szénsavas ásványvíz, 1csip só, olaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez: 1fej vöröshagyma, 2ek olaj, 50dkg szeletelt gomba, só, frissen őrölt bors, 2gerezd fokhagyma, 2ek finomliszt, 1csok petrezselyem, 30dkg tejföl, 1kk pirospaprika

Elkészítés: A palacsintához habverővel összedolgozzuk a lisztet, a tojást, a tejet, az ásványvizet és a sót. A töltelékhez meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, majd megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, aztán sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a meghámozott és összezúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, hozzáforgatjuk a finomra vágott petrezselymet és a tejfölt, ezután pedig megszórjuk a pirospaprikával. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Kiolajozunk egy közepes méretű tapadásmentes serpenyőt. Belemerünk egy kisebb merőkanálnyit a tésztamasszából. Ezután néhány percig sütjük, majd spatulával óvatosan megfordítjuk a palacsintát, és a másik oldalát is aranyszínűre sütjük. Ugyanígy sütünk palacsintákat az összes tésztából. Végül megtöltjük mindet a tejfölös-gombás keverékkel, és tálalásnál a tetejére is csurgathatunk a tejfölből.

 

 

Forrás: mindmegette.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> IDE GYERE, HA FALNÁD A PALACSINTÁT!

>> ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK A BAKONY-BALATON RÉGIÓBÓL