Mikor érzünk bűntudatot a napsütéses idő miatt?


2024.04.04 - Balatonica
kutya árnyékban

Mitől lehet egy szép, napsütéses nap végén bűntudatod? Bizony, ez akkor következik be, amikor ahelyett, hogy a szabadban töltenél néhány órát, inkább az ágyat nyomod egész nap. A TikTokon el is nevezték ezt az érzést „sunshine guilt”-nek, és az ilyen posztok által gyűjtött nézettség rekordokat dönt.




Dr. Nadia Teymoorian pszichológus a New York Postnak elmondta, hogy a „napfénybűntudatot” akkor érzi az ember, ha egy szép tavaszias/nyárias napon bent marad a házban. Az érzés pedig még inkább felerősödhet, ha az illető azt feltételezi, hogy mindenki más kint a szabadban élvezi az életet.

Ez a fajta bűntudat általában együtt jár a kimaradástól való félelemmel (FOMO), vagy azzal az érzéssel, hogy valamit rosszul csinálunk. Az ilyen típusú bűntudat gyakran a társadalmi normákhoz vagy értékekhez kapcsolódik, és ahhoz az érzéshez, hogy nem felelünk meg ezeknek. Vannak negatív stigmák, amelyek a lakásban megejtett pihenéshez kapcsolódnak, vagy ahhoz, hogy nem használjuk ki a jó időjárást – tette hozzá a terapeuta.

Bár a napsütés, a kimozdulás és a másokkal történő találkozás jót tehet, a különböző embereknek egyéni igényeik vannak, így ha neked jelenleg a bent maradás és a valóságshow-nézés az, amire szükséged van, az is rendben van. Semmiképp se hagyjuk, hogy a bűntudat eluralkodjon rajtunk! Készíts boldog emlékeket a saját igényeid mentén!

 

 

A lustasághoz kapcsolódó egyéb stigmákról itt olvashattok.

Forrás: naphire.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIÉRT TŰNTEK EL EZEK AZ EGYKOR NÉPSZERŰ ÉTELEK?

>> MILYEN HATÁSSAL VAN A SAVAS ESŐ A KÖRNYEZETÜNKRE?