Mikor érik a szelídgesztenye?


2023.09.20 - Balatonica
gesztenye asztali csendélet

Immár nyolcadik alkalommal invitálnak a keszthelyi Gesztenye Fesztiválra, amelyet idén október 14-15. között tartanak a Tavirózsa kalandparkban. Jópofa programokkal és ínycsiklandó gesztenyés finomságokkal várják az őszi kirándulókat.




Ugyan a sült gesztenyét a hidegebb idő beköszöntével szoktuk vásárolni az utcai árusoktól, a szelídgesztenye hazánkban jellemzően októberben érik. Nem hiába szerveznek gesztenyés fesztiválokat országszerte az ősz kellős közepén. Kesztelyen nyolcadik éve hagyomány a Gesztenye Fesztivál, ahová a családok minden tagját várják. Lesz gasztro workshop a házilag készült gesztenyemasszáról, gesztenye vadászat a Tavirózsa kalandpark kötélpályáján, rajzverseny+tökfaragás, és természetesen a gesztenyesütés sem maradhat ki a programok közül.

 

Keszthelyi Televízió (2019)

 

A játékos programokat minden évben szakmai előadások egészítik ki. A fenti videó beszámolója szerint a négy évvel ezelőtti rendezvényen például a gesztenyeliszt elkészítéséről és előnyeiről tartottak értekezést. A gesztenye egyébként a sejtvédésben elengedhetetlen E-vitaminban minden más gyümölcsnél gazdagabb, de magas benne a B- és C-vitamin is, ráadásul ásványi anyagokban is gazdag, ugyanakkor zsiradékot csak nagyon alacsony mennyiségben tartalmaz. Együnk tehát minél több gesztenyét, az elkészítési módokról már nálunk is olvashattatok korábban.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu / csodalatosbalaton.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> GESZTENYÉBŐL VARÁZSOLT FINCSI DESSZERTEK

>> EGÉSZSÉGES ÉS FINOM? BALATONI SZÖRPKÓSTOLÓ