Gesztenyéből varázsolt fincsi desszertek


2022.10.14 - Balatonica
abroszon gesztenyék

Eljött a gesztenye szezonja. A vadgesztenyével mosni, a szelídgesztenyéből főzni érdemes. Dekoráláshoz mindkettő remek. A népi gyógyászat gazdag vitamintartalma miatt esküszik rá. Minket most az érdekel, milyen fenséges édességek készülnek belőle. Minden, ami a gesztenyepürén túl kezdődik.




Gesztenyés brownie

Gesztenyelisztet összekeverünk mandulaliszttel és kakaóporral. Ebbe fog megérkezni az előzőleg felszeletelt, barna cukorba, vaníliába és rumba áztatott főtt gesztenye. A felvert tojáshabot és a csokoládéval olvasztott vajat erre öntjük rá. Aszalt szilvával is lehet tölteni. 20-25 perc sütés után a közepén töredezni kezd. Miután kihűlt, szeletelhetjük.

kedvenc előfordulási helye: Egyesült Államok

 

Csokolásdés-gesztenyés ekler fánk

A klasszikus francia cukrászsütemény gesztenyés változata. Az egyedisége a töltelékben van. Tejet és tejszínt forralunk, majd tojássárgája, cukor és liszt hozzáadása után tovább főzzük egy lábasban, amíg be nem sűrűsödik. Ehhez fogjuk keverni a korábban felolvasztott étcsokoládét és a pürésített gesztenyét. A töltelék a sütőben formára égetett piskótatésztába kerül, a teteje cukormázzal van leöntve.

kedvenc előfordulási helye: Franciaország

 

Gesztenyés trifle, vagyis pohárdesszert

A rétegzett desszertben többnyire sherry-be áztatott babapiskóta, vaníliasodó, friss gyümölcs vagy gyümölcszselé tornyosul egymás fölé. A gesztenyés változatban ehhez képest darabokra tört édeskeksz, tejszínhab, gesztenyehab és pirított gesztenye adja ki a rétegeket. Egyesek locsolnak rá kevés likőrt vagy mazsolabort.

kedvenc előfordulási helye: Anglia

 

Lényegében a legtöbb hagyományos desszertnek és teasütinek elkészíthető a gesztenyés változata. Így tehát kipróbálhatjuk a gesztenyés tiramisut, a kókuszgolyót gesztenyével, a gesztenyés bejglit, a csokitortát gesztenyehabbal, a gesztenyés mascarpone szeletet, a marcipános-meggyes rétest gesztenyébe forgatva, a hókifli gesztenyés változatát, valamint a gesztenyével töltött palacsintát.

 

A Street Kitchen alábbi videójából pedig azt tanuljuk meg, hogyan süssünk otthon gesztenyét.

 

Forrás: Yummly, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGÉSZSÉGES ÉS FINOM? BALATONI SZÖRPKÓSTOLÓ

>> A BALATON FAGYIJA