Melyik őszi könyvmegjelenéseket várjuk leginkább?


2023.09.13 - Balatonica
Melyik őszi könyvmegjelenéseket várjuk leginkább?

Az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a kortárs magyar és külföldi írók legjava, friss megjelenések, dedikálás, esti koncertek csábítanak a budapesti Nemzeti Táncszínházba. A négy nap programjai során kiderül, melyik köteteket érdemes forgatni a következő hónapokban: ezekből válogattuk ki a saját toplistásainkat.




Bödőcs Tibor:

PRÍMSZÁMOK HÓESÉSBEN

"A paródia paródiája is parodizálható bátran, szabadon, vadul!" Bödőcs Tibor új kötete olyan nagy komikus-groteszk elődök nyomdokain halad, mint Karinthy, Mrożek, Harmsz, Kafka, Hašek vagy Örkény, miközben a mozaikszerűen építkező miniatűrökben sorra kitér a 20. század szörnyűségeire, nem átall filozofálni, sőt, a kortárs magyar abszurdokat sem hagyja szó nélkül. A szerzővel október 15-én, este 7-kor lehet találkozni a Margón, ahol a könyvről és az alkotói szabadságról Fehér Renátó kérdezi majd.

 

Szendrői Csaba:

FÉYN

Szendrői Csaba, dalszövegíró, az Elefánt együttes frontembere. Költő. Bizonyíték erre harmadik kötete, amely ízig-vérig költészet. Verseiben sajátos fénytörésben, (ál)naiv iróniával, néhol intelligens humorral beszél az élet abszurditásairól, a versírásról, isten-ember kapcsolatról vagy a halál botrányáról. Egyszóval mindenről, ami lényeges. Nem csak rajongóknak! A szerzővel Ott Anna beszélget október 15-én, délután 4-kor.

 

Tisza Kata:

SZAKÁLL PÉTER ILLÚZIÓI

Beszélgetés a társ- és kapcsolati függőségekről, a szabadulásról és a pszichológia lehetőségeiről. Ezúttal a főhős férfi, Szakáll Péter, egy kapcsolatfüggőségekkel foglalkozó, maga is felépülő függő terapeuta, akinek egy teljes munkahetét s az ő igen sokféle, fiktív, mégis hasonló és életszerű eseteit mutatja be a regénytörténet. Minden helyzetben a szer maga az ember, és ezt a szerző egyszerre helyezi szakmai értelmező keretbe és hozza megértést közel az olvasóhoz. A szerzővel Dr. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus fog beszélgetni október 13-án, délután 5-kor.

 

Pető Péter:

OLYAN GYÖNYÖRŰ EZ A SZÖVEG, HOGY CSAK PUCÉRAN OLVASOM

Új regényében a szerző (civilben a 24.hu főszerkesztője) ismét bizonyságot ad róla, hogy szenvedélyesen érdekli a mai magyar valóság – ami pedig a humor és tréfa marketingeszközeit illeti: az író a közösségi média és az internetes reklám merőben új fogalmait vegyíti az irodalomtudomány rég bevett szakkifejezéseivel. Pető tehát ismeri a magyar mikrokozmoszt, írástechnikájában pedig oly leleményes, mint egy el-elkalandozó, de a céljától eltántoríthatatlan Odüsszeusz. A szerzővel Kadarkai Endre ül le beszélgetni október 12-én, délután 5-kor.

 

 

2023. október 12–15-én a Millenárison megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron szintén új kötettel mutatkozik be Babarczy Eszter, Jánossy Lajos, Jónás Tamás, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel, valamint a három évvel ezelőtti Margó-díjas, Harag Anita. A fesztiválra minden eddiginél több külföldi vendég érkezik a világ minden tájáról, Franciaországtól Izlandon át egészen Brazíliáig: Jón Kalman Stefánsson, Andrés Neuman, Andrei Dósa, Vesna Lemaić, Sigríđur Hagalín Björnsdóttir, Luiz Schwarcz és Lars Svisdal is a Margó vendége lesz idén.

 

Forrás: konyvesmagazin, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SZENTGYÖRGYVÁR IRODALMI FŐVÁROS LESZ

>> HOSSZÚ ÉLETRE VÁGYSZ? OLVASS KÖNYVEKET!