Melyik magyar film volt idén a legjobb?


2023.05.10 - Balatonica
vörös filmtekercs

A Magyar Mozgókép Díj a magyar filmszakma 2014-ben alapított legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díja, amelyet húsz kategóriában a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek, tévés alkotásainak és készítőiknek ítélnek oda. Az előzsűri kihirdette az idei jelölteket, a díjátadó június 10-én lesz Veszprémben.




Idén mintegy kétszáz filmet neveztek az alkotók: játékfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmeket, animációs filmeket, egész estés dokumentumfilmeket, rövid dokumentumfilmeket és tévésorozatokat. Az előzsűriben az EKF, az NFI és a Magyar Filmakadémia szakmai delegáltjai döntöttek arról, melyik öt alkotást és alkotót jelölik a Magyar Mozgókép Díjakra.

A legjobb nagyjátékfilm jelöltjei

AZ ALMAFA VIRÁGA; BLOKÁD; HAT HÉT; LARRY; MAGASSÁGOK ÉS MÉLYSÉGEK

A legjobb rendezés jelöltjei

Bernáth Szilárd (Larry), Csoma Sándor (Magasságok és mélységek), Kerékgyártó Yvonne (Együtt kezdtük), Szakonyi Noémi Veronika (Hat hét) és Tősér Ádám (Blokád)

A legjobb női főszereplő kategória jelöltjei

Bánovits Vivianne (Az énekesnő), Csonka Eszter (Szelíd), Pál Emőke (Magasságok és mélységek), Román Katalin (Hat hét) és Stork Natasa (Veszélyes lehet a fagyi)

A legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei

Mészáros Máté (Nyugati nyaralás), Seress Zoltán (Blokád), Trill Zsolt (Magasságok és mélységek), ifj. Vidnyánszky Attila (Blokád) és Vilmányi Benett (Larry)

A legjobb tévésorozat jelöltjei

A BESÚGÓ; A KIRÁLY; AZ ARANYBULLA; ELVESZETT IDŐK; HAZATALÁLSZ

A legjobb tévéfilm jelöltjei

A helység kalapácsa (Dombrovszky Linda); Az énekesnő (Vitézy László); Kék, kék, kék (Szűcs Gábor); Örök hűség (Iványi Marcell); Pacsirta (Paczolay Béla)

A legjobb egész estés dokumentumfilm jelöltjei

A döntés (Vízkeleti Márton-Ugrin Julianna); az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (Oláh Kata); A kinematográfus (Medvigy Gábor-Bollók Csaba); a Béke – A nemzetek felett (Tősér Ádám) és a Szabadító (Hajnal Gergely)

A legjobb animációs film jelöltjei

Cigánymesék-Valaha madarak voltunk (Horváth Mária), Intermission (Bucsi Réka), Műanyag égbolt (Bánóczky Tibor-Szabó Sarolta), Toldi (Jankovics Marcell-Csákovics Lajos); Városi legendák (Glaser Kati)

Idén ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Koltai Lajos operatőr, rendező, további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János rendező-operatőr.

 

Forrás: magyar.film.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BOR, BALATON, SZERELEM AZ ÚJ MAGYAR FILM ELŐZETESÉBEN

>> A KERTMOZIKNAK MA IS BÁJA VAN