Kosztümös univerzum és balatoni tájak a vásznon


2023.09.22 - Koltai Viktória
Péter Beatrix festményeivel

Péter Beatrix, a fiatal keszthelyi festőművész képei ezúttal harmadik alkalommal kerülnek a nagyközönség elé. Legújabb kiállításának a badacsonyi Drágakő üzlet és galéria ad otthont október közepéig, ahol a Balaton, a természet és a kosztümös filmek, régi történetek ihlette festményekhez kerülhet közelebb az érdeklődő.




Péter Beatrix alkotásaival korábban már két tárlat részeként is találkozhatott a műkedvelő közönség a Balaton Színházban. Az 1MÁSfelé címet viselő kiállítás tizenegy festő műveit gyűjtötte csokorba, míg a Női szemmel című tárlaton hat alkotó képeiben gyönyörködhettek a keszthelyiek és a városba látogatók.

 

Péter Beatrix: Piros hajó

 

Színes ceruzával és zsírkrétával sokan rajzolgattunk kiskorunkban, de Beatrix számára ez már óvodásként is egyfajta mágikus, különleges élményt jelentett, aminek érezhető volt, hogy lesz komolyabb folytatása. A festőművész mindössze 13 éves volt, amikor elkészítette első olajfestményét, ami egy templomot ábrázolt. Bár tanulmányai teljesen más irányba vitték (a könyvelői pályára), a festészet mindig is a hétköznapjai része maradt. Kezei között sorra elkezdtek életre kelni a vásznon a balatoni táj emblematikus helyszínei, a környező erdők titkos ösvényei, híres épületek (pl. a Balatoni Múzeum), ódon kúriák, valamint az egyedi, végtelenül kecses, finom, olykor misztikus nőalakok, amelyek Beatrix festői világának legfőbb karakterei közé sorolhatóak.

 

Péter Beatrix: Gótika kékben

 

A művésznő a festés technikáját autodidakta módon sajátította el. Járt ugyan egy-két alkotótáborban, sajátos stílusára mégis a festmények születése közben lelt rá, amihez az inspirációt régi fotók, képeslapok, túraélmények, filmekben látott kosztümös karakterek adták. Gyermekkorában a divattervezés is érdekelte, születtek is ilyen témájú rajzai, ám végül jellegzetes nőalakjai az évek előrehaladtával a festővásznon öltöttek új arcot a színes olajfestékek által, Beatrix sajátos szín- és formavilágát tükrözve. A balatoni települések közül a festőnő szívéhez Balatongyörök került a legközelebb. Imádja az ottani csónakok mellől csodálni az összetéveszthetetlen badacsonyi látképet, ami egy-egy alkotásán is visszaköszön.

 

Péter Beatrix: Prága

 

A festőművész képei most már nem csupán online láthatók a nagyközönség számára, hanem személyesen is megtekinthetők és megvásárolhatók állandó jelleggel a keszthelyi Gagarin Galériában (Gagarin utca 3.), Beatrix saját kiállítóhelyiségében, ami idén július elején nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között. Aki ellátogat a városközponttól mindössze pár percre található kiállítótérbe a hétfő délutánonkénti nyitva tartási időben (16-18h, vagy előzetes telefonos egyeztetés alapján), akár még Morzsival, a galéria négylábú őrével is találkozhat. A kis tacskó, Beatrixék kutyája ugyanis olykor be-beoson a kertből a helyiség nyitott ajtaján és rögtön barátkozni kezd a műkedvelő idegenekkel, még interaktívabbá téve az élményt.

 

Péter Beatrix festményei a Gagarin Galériában

 

Péter Beatrix galériája (BeArt) a Facebookon
Az október közepéig látogatható kiállításnak helyet adó Drágakő-Badacsony FB-oldala

Szöveg és fotók: Koltai Viktória

 

KAPCSOLÓDÓ

>> MÁMOROS ÉKSZERKIÁLLÍTÁS A DUBNICZAY-PALOTÁBAN

>> ROMANTIKUS IDŐUTAZÁS BALATONFÜREDEN