Jelnyelvi tolmács és Beton.Hofi


2023.08.31 - Balatonica
fiú garázsajtó jelel

A zene és a ritmus élvezete mellett most végre a zeneszámok dalszövegei is koncertélménnyé váltak a veszprémi Gyárkert hallássérült közönsége számára. A szervezők jelnyelvi tolmácsokat vetettek be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei programjain.




A siket és nagyothalló közönség tagjai képesek élvezni a zenét és rengetegen járnak közülük koncertekre! Kifinomult érzékeiknek és különösen a mai nagy teljesítményű hangszórók erejének köszönhetően pontosan érzik a ritmus rezgéseit testükbenés pont olyan jót tudnak bulizni rá, mint a halló közönség tagjai. Magyarországon még úttörő a kezdeményezés, amit a Korner Jelnyelvi Tolmács Központ végez a veszprémi Gyárkertben: munkatársaik sikerrel jelelték végig a sokszínű nyári koncertkínálatot.

Az eddigi koncertek közül a Margaret Island, Krúbi, Charlie, Geszti Péter, a Carson Coma és Majka szövegeit kísérte jelnyelvi tolmácsolás. Aki ezekről lemaradt, azoknak ajánljuk Beton.Hofi koncertjét szeptember 2-án. Az ő kimondhatatlanul gyorsnak tűnő rap szövegeit is játszi könnyedséggel fogják közvetíteni a gyakorlott jeltolmácsok.

 

Krúbit jeleli a tolmács

 

Miben más a jelnyelvi tolmácsolás egy koncert alatt? Itt is szinkronban folyik a tolmácsolás, ami hatalmas felkészülést igényel a tolmácsoktól, hiszen ők nemcsak a dalszövegeket tudják betéve, hanem felkészülnek a számok közötti színpadi kommunikáció fordítására is. A jelnyelven tolmácsolt koncertek sorozata is egyike a VEB2023 EKF esélyegyenlőségéget segítő látogatóbarát kezdeményezéseinek. Az esélyegyenlőség mellett a programsorozat során kulcsfontosságú szerepet kap még a gyermek- és családbarátság, a környezeti fenntarthatóság, és az önkéntesek bevonása.

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÉLÉNKÍTSD FEL MAGAD TERMÉSZETES MÓDON!

>> MÁJUSTÓL BULIZHATUNK A GYÁRKERT KULTÚRPARKBAN